Monthly Archives: April 2014

What’s Your QQ*? #370

*QUOTATION QUOTIENT

(Published April 27, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “A sharp tongue is the only edge tool that grows keener with constant use.”

A. Roseanne Barr

B. Washington Irving

C. Boutros Boutros-Ghali

 

2. “Speak roughly to your little boy,/ And beat him when he sneezes;/

He only does it to annoy,/ Because he knows it teases.”

A. Lewis Black

B. Lewis Carroll

C. C.S. Lewis

 

3. “Mr. Watson–come here–I want to see you.”

A. Sherlock Holmes

B. Alex Trebek

C. Alexander Graham Bell

 

4. “Well-married, a man is winged—ill-matched, he is shackled.”

A. Zsa Zsa Gabor

B. Henry Ward Beecher

C. Larry King

 

5. “I’m not ready to make nice….”

A. Vladimir Putin

B. Dixie Chicks

C. Mel Gibson

 

6. “Taxes are what we pay for civilized society …”

A. Mitt Romney

B. Cliven Bundy

C. Oliver Wendell Holmes Jr.

 

7. “All scenery in California requires distance to give it its highest charm.”

A. Arnold Schwarzenegger

B. Mark Twain

C. Rembrandt

 

8. “This Bouillabaisse a noble dish is–/ A sort of soup or broth, or brew,/ Or hotchpotch, of all sorts of fishes,/ That Greenwich never could outdo.”

A. William M. Thackeray

B. Rachael Ray

C. Emeril Lagasse

 

9. “Though this be madness, yet there is method in ‘t.”

A. William Shatner

B. William McKinley

C. William Shakespeare

 

10. “Democracy gives every man the right to be his own oppressor.”

A. James Russell Lowell

B. Gary Busey

C. John F. Kennedy

 

Answers: 1-B, 2-B , 3-C , 4-B , 5-B , 6-C , 7-B , 8-A , 9-C , 10-A

 Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master  

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “There stands Jackson like a stone wall!” – General Barnard Bee

(Bee, 1824-1861, a Confederate general, inspired the nickname for General “Stonewall” Jackson at the First Battle of Bull Run.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #369

*QUOTATION QUOTIENT

(Published April 20, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Life is something you do when you can’t get to sleep.”

A. Henry David Thoreau

B. Wolf Blitzer

C. Fran Lebowitz

 

2. “I have always considered that the substitution of the internal combustion engine for the horse marked a very gloomy milestone in the progress of mankind.”

A. Winston Churchill

B. Henry Ford

C. Jennifer Aniston

 

3. “Take most people, they’re crazy about cars…I’d rather have a goddam horse. A horse is at least human, for God’s sake.”

A. Bill Shoemaker

B. Wilbur Post

C. J.D. Salinger

 

4. “I believe that if we really want human brotherhood to spread and increase until it makes life safe and sane, we must also be certain that there is no one true faith or path by which it may spread.”

A. Robert Louis Stevenson

B. Adlai Stevenson

C. McLean Stevenson

 

5. “The secret of success in life is for a man to be ready for his opportunity when it comes.”

A. Benjamin Disraeli

B. Julia Louis-Dreyfus

C. Marie Antoinette

 

6. “We live in a moment of history where change is so speeded up that we begin to see the present only when it is already disappearing.”

A. Christopher Columbus

B. Yasser Arafat

C. R.D. Laing

 

7. “You remember my ideal cat has always a huge rat in its mouth, just going out of sight – though going out of sight in itself has a peculiar pleasure.”

A. Emily Dickinson

B. Cesar Chavez

C. Francisco Goya

 

8. “Women may be the one group that grows more radical with age.”

A. Hillary Clinton

B. Gloria Steinem

C. Che Guevara

 

9. “Traffic signals in New York are just rough guidelines.”

A. David Letterman

B. Jesse James

C. Rudy Giuliani

 

10. “Learning without thought is labor lost; thought without learning is perilous.”

A. Sid Caesar

B. Confucius

C. Pharrell Williams

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-C , 4-B , 5-A , 6-C , 7-A , 8-B , 9-A , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 BONUS QUOTE:

 “I never read the life of any important person without discovering that he knew more and could do more than I could ever hope to know or do in half a dozen lifetimes.”  – Joseph Priestley

 (Priestley, 1733-1804, was an English theologian, philosopher and scientist.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #368

*QUOTATION QUOTIENT

(Published April 13, 2014 in the Monterey Herald.)

1. “Hitch your wagon to a star.”

A. Jiminy Cricket

B. Ward Bond

C. Ralph Waldo Emerson

 

2. “I only like two kinds of men, domestic and imported.”

A. Taylor Swift

B. Judy Garland

C. Mae West

 

3. “You see things; and you say, ‘Why?’ But I dream things that never were; and I say, ‘Why not?'”

A. George Bernard Shaw

B. Jules Verne

C. Davy Crockett

 

4. “If you want to make enemies, try to change something.”

A. Harry Houdini

B. Woodrow Wilson

C. Barack Obama

 

5. “There is many a boy here today who looks on war as all glory, but, boys, it is all hell.”

A. Mahatma Gandhi

B. Geronimo

C. William Tecumseh Sherman

 

6. “Lives of great men all remind us/ We can make our lives sublime,/

And, departing, leave behind us/ Footprints on the sands of time.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. Arthur Treacher

C. William Shakespeare

 

7. “I dream my painting and I paint my dream.”

A. George W. Bush

B. Vincent van Gogh

C. Oliver Cromwell

 

8. “Hell, I never vote for anybody, I always vote against.”

A. Rush Limbaugh

B. Frank Underwood

C. W.C. Fields

 

9. “I have the consolation of having added nothing to my private fortune during my public service, and of retiring with hands clean as they are empty.”

A. Thomas Jefferson

B. Bill Clinton

C. Jascha Heifetz

 

10. “We do not have to visit a madhouse to find disordered minds; our planet is the mental institution of the universe.”

A. Jack Nicholson

B. David Letterman

C. Johann Wolfgang von Goethe

 

 Answers: 1-C, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-C , 9-A , 10-C

 Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master  

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

“I do not wish them [women] to have power over men; but over themselves.― Mary Wollstonecraft

 (Wollstonecraft, 1759-1797, was an English writer and feminist philosopher.)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #367

*QUOTATION QUOTIENT

(Published April 6, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Man is condemned to be free; because once thrown into the world, he is responsible for everything he does.”

A. Jean-Paul Sartre

B. Nicolaus Copernicus

C. Carol Channing

 

2. “Custom is a mutable thing; yet we readily recognize the permanence of certain social values. Graciousness and courtesy are never old-fashioned.”

A. Wiley Post

B. Huffington Post

C. Emily Post

 

3. “THE fog comes/ on little cat feet./ It sits looking/ over harbor and city/ on silent haunches/ and then moves on.”

A. Edgar Allan Poe

B. Carl Sandburg

C. Jim Vanderzwaan

 

4. “Every crowd has a silver lining.”

A. P.T. Barnum

B. Madonna

C. Ron Silver

 

5. “Develop interest in life as you see it; in people, things, literature, music – the world is so rich, simply throbbing with rich treasures, beautiful souls and interesting people. Forget yourself.”

A. Henry Waxman

B. Henry Fonda

C. Henry Miller

 

6. “The art of being wise is the art of knowing what to overlook.”

A. William James

B. Jersey Joe Walcott

C. Alexander Hamilton

 

7. “We learn from experience that men never learn anything from experience.”

A. Mayor Rob Ford

B. George Bernard Shaw

C. Rutherford B. Hayes

 

8. “Why do they call it rush hour when nothing moves?”

A. Truman Capote

B. Robin Williams

C. Emily Brontë

 

9. “I have a prejudice against people with money. I have known so many, and none have escaped the corruption of power. In this I am a purist. I love people motivated by love and not by power. If you have money and power, and are motivated by love, you give it all away.”

A. Anaïs Nin

B. Larry the Cable Guy

C. John D. Rockefeller

 

10. “Knowledge can be communicated, but wisdom cannot. A man can find it, he can live it, he can be filled and sustained by it, but he cannot utter or teach it.”

A. Josiah Bartlet

B. Tony Blair

C. Hermann Hesse

 

 Answers: 1-A, 2-C , 3-B , 4-A , 5-C , 6-A , 7-B , 8-B , 9-A , 10-C

 Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “All men’s misfortunes spring from their hatred of being alone.” – Jean de La Bruyere

 (La Bruyere, 1645-1696, was a French philosopher and satiric moralist.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?