Monthly Archives: January 2014

What’s Your QQ*? #357

*Quotation Quotient

  (Published January 26, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “A birdie with a yellow bill/ Hopped upon the window sill,

Cocked his shining eye and said:/ ‘Ain’t you ‘shamed, you sleepy-head?’”

A. Jane Smiley

B. Robert Louis Stevenson

C. John Steinbeck

 

2. “My books are water; those of the great geniuses is wine. Everybody drinks water.”

A. Mark Twain

B. Jack LaLanne

C. Stephen King

 

3. “Too often we enjoy the comfort of opinion without the discomfort of thought.”

A. Rush Limbaugh

B. Jed Clampett

C. John F. Kennedy

 

4. “Where have all the flowers gone, long time passing?/ Where have all the flowers gone, long time ago?”

A. Judy Collins

B. Luther Burbank

C. Pete Seeger

 

5. “Mountains are earth’s undecaying monuments.”

A. Nathaniel Hawthorne

B. Thomas Jefferson

C. Crazy Horse

 

6. “The great rule of conduct for us, in regard to foreign nations, is, in extending our commercial relations, to have with them as little political connection as possible.”

A. Michael Bloomberg

B. Randi Rhodes

C. George Washington

 

7. “When I read something saying I’ve not done anything as good as ‘Catch-22’ I’m tempted to reply, ‘Who has?'”

A. Joseph Campbell

B. Joseph Heller                                                              

C. Joseph Conrad

 

8. “Free speech is the whole thing, the whole ball game. Free speech is life itself.”

A. Salman Rushdie

B. Mario Savio

C. Alex Rodriguez

 

9. “Silence is the element in which great things fashion themselves together; that at length they may emerge, full-formed and majestic, into the daylight of Life, which they are thenceforth to rule.”

A. Marcel Marceau

B. Paul Simon

C. Thomas Carlyle

 

10. “There’s a sexual revolution going on, and I think that with our current foreign policy, we’ll probably be sending troops there any minute to break it up.”

A. Mel Brooks

B. Elizabeth Warren

C. John McCain

 

 Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-C , 5-A , 6-C , 7-B , 8-A , 9-C , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Stars are like animals in the wild. We may see the young but never the actual birth, which is a veiled and secret event.” – Heinz R. Pagels

 (Pagels, 1939-1988, was an American physicist.)

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #356

*Quotation Quotient

  (Published January 19, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “Dost thou love life? Then do not squander time, for that’s the stuff life is made of.”

A. H. G. Wells

B. Miguel de Cervantes

C. Benjamin Franklin

 

2. “My apple trees will never get across/ And eat the cones under his pines, I tell him./ He only says, ‘Good fences make good neighbors.'”

A. Robert De Niro

B. Robert Mapplethorpe

C. Robert Frost

 

3. “Control over change would seem to consist in moving not with it, but ahead of it.”

A. Marshall McLuhan

B. Edgar Allan Poe

C. Homer Simpson

 

4. “Tar-Baby ain’t sayin’ nuthin’, en Brer Fox he lay low.”

A. Margaret Mitchell

B. Joel Chandler Harris

C. Sesame Street

 

5. “In general, the art of government consists in taking as much money as possible from one party of the citizens to give to the other.”

A. Abraham Lincoln

B. Voltaire

C. Luke Skywalker

 

6. “Too often I find that the volume of paper expands to fill the available briefcases”

A. Chris Brown

B. Molly Brown

C. Jerry Brown

 

7. “Shoot all the blue jays you want, if you can hit ’em, but remember it’s a sin to kill a mockingbird.”

A. Harper Lee

B. Leonardo DiCaprio

C. Mark Twain

 

8. “When dealing with the insane, the best method is to pretend to be sane.”

A. Herman Munster

B. Herman’s Hermits

C. Hermann Hesse

 

9.They paved paradise/ And put up a parking lot.”

A. Joni Mitchell

B. Chris Christie

C. Joan Baez

 

10. “The security we profess to seek in foreign adventures, we will lose in our decaying cities.”

A. Bill de Blasio

B. Martin Luther King, Jr.

C. James Madison

 

 

Answers: 1-C, 2-C , 3-A , 4-B , 5-B , 6-C , 7-A , 8-C , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 

“I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.” – Evelyn Beatrice Hall

 (Hall, 1868-1956, wrote a biography of Voltaire, in which she wrote those words as an illustration of his beliefs.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #355

*Quotation Quotient

  (Published January 12, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “Excess on occasion is exhilarating. It prevents moderation from acquiring the deadening effect of a habit.”

A. W. Somerset Maugham

B. Queen Elizabeth II

C. Alexander Hamilton

 

2. “A leader who doesn’t hesitate before he sends his nation into battle is not fit to be a leader.”

A. Rufus T. Firefly

B. George W. Bush

C. Golda Meir

 

3. “How inimitably graceful children are in general before they learn to dance!”

A. Samuel Taylor Coleridge

B. Ellen DeGeneres

C. Chou En-lai

 

4. “The best thing about animals is they don’t talk much”

A. Dr. Dolittle

B. Thornton Wilder

C. Mufasa

 

5. “One Ring to rule them all, One Ring to find them,/ One Ring to bring them all and in the darkness bind them/ In the Land of Mordor where the Shadows lie.”

A. L. Frank Baum

B. Lewis Carroll

C. J.R.R. Tolkien

 

6. “Familiarity breeds contempt.”

A. Aesop

B. Spartacus

C. Adele

 

7. “Familiarity breeds contempt – and children.”

A. Albert Einstein

B. Mark Twain

C. Forrest Gump

 

8. “I have found that failure is a far better teacher than success.”

A. Bernard Baruch

B. Lester Maddox

C. Matt Lauer

 

9. “Mad Dogs & Englishmen/ Go out in the midday sun.”

A. Noel Coward

B. Winston Churchill

C. Camilla Parker Bowles

 

10. “Be yourself; everyone else is already taken.”

A. Oscar the Grouch

B. Oscar Wilde

C. Oscar Robertson

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-A , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“The generous heart should scorn a pleasure which gives others pain.” – James Thomson

 (Thomson, 1700-1748, was a Scottish poet and playwright.)

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #354

*Quotation Quotient

  (Published January 5, 2014 in the Monterey County Herald.)

 

1. “Yesterday, everybody smoked his last cigar, took his last drink and swore his last oath. Today, we are a pious and exemplary community. Thirty days from now, we shall have cast our reformation to the winds and gone to cutting our ancient shortcomings considerably shorter than ever.”

A. Jackson Pollock

B. Will Rogers

C. Mark Twain

 

2. “A lie is an abomination unto the Lord and a very present help in time of trouble.”

A. Adlai Stevenson

B. William Howard Taft

C. Maharishi Mahesh Yogi

 

3. “Remember always that you have not only the right to be an individual; you have an obligation to be one. You cannot make any useful contribution in life unless you do this.”

A. Eleanor Roosevelt

B. The Kingston Trio

C. Julius Caesar

 

4. “From each according to his abilities, to each according to his needs.”

A. George Orwell

B. John McCain

C. Karl Marx

 

5. “A man’s work is nothing but this slow trek to rediscover, through the detours of art, those two or three great and simple images in whose presence his heart first opened.”

A. Knute Rockne

B. Eleanor Roosevelt

C. W.C. Fields

 

6. “I was thrown out of college for cheating on the metaphysics exam; I looked into the soul of the boy sitting next to me.”

A. Debbie Allen

B. Woody Allen

C. Joan Allen

 

7. “There was only one catch and that was Catch-22, which specified the concern for one’s own safety in the face of dangers that were real and immediate was the process of a rational mind.”

A. William Faulkner

B. Flip Wilson

C. Joseph Heller

 

8. “Here’s something to think about: How come you never see a headline like `Psychic Wins Lottery.’?”

A. Benjamin Franklin

B. George Noory

C. Jay Leno

 

9. “I always go to sea as a sailor, because they make a point of paying me for my trouble, whereas they never pay passengers a single penny that I ever heard of.”

A. Herman Melville

B. Truman Capote

C. Christopher Columbus

 

10. “Tis better to have loved and lost

Than never to have loved at all.”

A. Alfred Hitchcock

B. Alfred Lord Tennyson

C. Alfred E. Neuman

 

 

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-A , 4-C , 5-B , 6-B , 7-C , 8-C , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 

“May the New Year bring you courage to break your resolutions early! My own plan is to swear off every kind of virtue, so that I triumph even when I fall!”  – Aleister Crowley

 (Crowley, 1857-1947,was a controversial English occultist, ceremonial magician, poet and mountaineer.)

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?