Tag Archives: William James

What’s Your QQ*? #367

*QUOTATION QUOTIENT

(Published April 6, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Man is condemned to be free; because once thrown into the world, he is responsible for everything he does.”

A. Jean-Paul Sartre

B. Nicolaus Copernicus

C. Carol Channing

 

2. “Custom is a mutable thing; yet we readily recognize the permanence of certain social values. Graciousness and courtesy are never old-fashioned.”

A. Wiley Post

B. Huffington Post

C. Emily Post

 

3. “THE fog comes/ on little cat feet./ It sits looking/ over harbor and city/ on silent haunches/ and then moves on.”

A. Edgar Allan Poe

B. Carl Sandburg

C. Jim Vanderzwaan

 

4. “Every crowd has a silver lining.”

A. P.T. Barnum

B. Madonna

C. Ron Silver

 

5. “Develop interest in life as you see it; in people, things, literature, music – the world is so rich, simply throbbing with rich treasures, beautiful souls and interesting people. Forget yourself.”

A. Henry Waxman

B. Henry Fonda

C. Henry Miller

 

6. “The art of being wise is the art of knowing what to overlook.”

A. William James

B. Jersey Joe Walcott

C. Alexander Hamilton

 

7. “We learn from experience that men never learn anything from experience.”

A. Mayor Rob Ford

B. George Bernard Shaw

C. Rutherford B. Hayes

 

8. “Why do they call it rush hour when nothing moves?”

A. Truman Capote

B. Robin Williams

C. Emily Brontë

 

9. “I have a prejudice against people with money. I have known so many, and none have escaped the corruption of power. In this I am a purist. I love people motivated by love and not by power. If you have money and power, and are motivated by love, you give it all away.”

A. Anaïs Nin

B. Larry the Cable Guy

C. John D. Rockefeller

 

10. “Knowledge can be communicated, but wisdom cannot. A man can find it, he can live it, he can be filled and sustained by it, but he cannot utter or teach it.”

A. Josiah Bartlet

B. Tony Blair

C. Hermann Hesse

 

 Answers: 1-A, 2-C , 3-B , 4-A , 5-C , 6-A , 7-B , 8-B , 9-A , 10-C

 Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “All men’s misfortunes spring from their hatred of being alone.” – Jean de La Bruyere

 (La Bruyere, 1645-1696, was a French philosopher and satiric moralist.)

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #341

*Quotation Quotient

  (Published October 6, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “What is a weed? A plant whose virtues have not yet been discovered.”

A. Luther Burbank

B. Charles Dickens

C. Ralph Waldo Emerson

2. “The blindness in human beings… is the blindness with which we all are afflicted in regard to the feelings of creatures and people different from ourselves.”

A. William James

B. Jesse James

C. LeBron James

3. “Every thought I have imprisoned in expression I must free by my deeds.”

A. Hannibal Lecter

B. Kahlil Gibran

C. Harmon Killebrew

4. “An argument always leaves each party convinced that the other has a closed mind.”

A. Harry Reid

B. Dr. Ruth Westheimer

C. Laurence J. Peter

5. “History unfolds itself by strange and unpredictable paths. We have little control over the future and none at all over the past.”

A. H. G. Wells

B. Winston Churchill

C. Judy Garland

6. “The two biggest sellers in any bookstore are the cookbooks and the diet books. The cookbooks tell you how to prepare the food and the diet books tell you how not to eat any of it.”

A. Andy Rooney

B. Mickey Rooney

C. Art Rooney

7. “Do not go gentle into that good night,/ Old age should burn and rave at close of day;/ Rage, rage against the dying of the light.”

A. Maya Angelou

B. Dylan Thomas

C. Jerry Garcia

8. “There are a thousand paths that have never been trodden – a thousand healths and hidden isles of life. Even now man and man’s earth are unexhausted and undiscovered.”

A. Friedrich Nietzsche

B. Justin Timberlake

C. Thomas Edison

9. “Do not think of knocking out another person’s brains because he differs in opinion from you. It would be as rational to knock yourself on the head because you differ from yourself ten years ago.”

A. Napoleon  Bonaparte

B. Chiang Kai-shek

C. Horace Mann

10. “There is no cure for birth and death save to enjoy the interval.”

A. George Lucas

B. George Santayana

C. George Zimmerman

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-B , 4-C , 5-B , 6-A , 7-B , 8-A , 9-C , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 

“The soul has a taste for goodness, just as the body has an appetite for pleasure.” – Joseph Joubert

 (Joubert, 1754-1824, was a French philosopher and essayist.)

 

 


Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #323

*Quotation Quotient

  (Published June 2, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “Freedom is the right to tell people what they do not want to hear.”

A. George Orwell

B. Rush Limbaugh

C. Dom DeLuise

2. “Freedom of the press is guaranteed only to those who own one.”

A. A. J. Liebling

B. Rupert Murdoch

C. Johannes Gutenberg

3. “When you have to make a choice and don’t make it, that is in itself a choice.”

A. LeBron James

B. Tommy James

C. William James

4. “I have examined myself thoroughly and come to the conclusion that I don’t need to change much.”

A. Donald Trump

B. Sigmund Freud

C. John Hancock

5. “You want me to strap her to the hood?…She’ll be fine. It’s not as if it’s going to rain or something.”

A. “Animal House”

B. “King Kong”

C. “National Lampoon’s Vacation”

6. “Man’s main task in life is to give birth to himself, to become what he potentially is. The most important product of his effort is his own personality.”

A. Erich Fromm

B. Benjamin Franklin

C. Kathy Griffin

7. “The truth is incontrovertible. Malice may attack it, ignorance may deride it, but in the end, there it is.”

A. Ronald Reagan

B. Winston Churchill

C. Tom Cruise

8. “As is the generation of leaves, so is that of humanity./ The wind scatters the leaves on the ground, but the live timber/ Burgeons with leaves again in the season of spring returning./ So one generation of men will grow while another dies.”

A. Homer Simpson

B. Homer

C. Winslow Homer

9. “To do injustice is more disgraceful than to suffer it.”

A. Plato

B. Karel

C. Bono

10. All I know is what I read in the papers.”

A. Forrest Gump

B. Michele Bachmann

C. Will Rogers

 

Answers: 1-A, 2-A , 3-C , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-B , 9-A , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“Wisdom tells me I am nothing./ Love tells me I am everything./

Between the two, my life flows.”

   ~Sri Nisargadatta Maharaj

 (Maharaj, 1897-1981, was an Indian spiritual teacher and philosopher.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?