Monthly Archives: September 2013

What’s Your QQ*? #340

*Quotation Quotient

  (Published September 29, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “Man is a strange animal, he doesn’t like to read the handwriting on the wall until his back is up against it.”

A. Adlai Stevenson

B. Aaron Burr

C. Garfield

2. “Out, damned spot! out, I say!”

A. Dick and Jane

B. William Shakespeare

C. Edgar Allan Poe

3. “I’d rather laugh with the sinners than cry with the saints, sinners are much more fun.”

A. Billy Joel

B. Billy Ray Cyrus

C. Billy Crystal

4. “The only way to achieve a practical, livable peace in a world of competing nations is to take the profit out of war. ”

A. John Muir

B. Henry Kissinger

C. Richard Nixon

5. “The fact is always obvious much too late, but the most singular difference between happiness and joy is that happiness is a solid and joy a liquid.”

A. Madam Curie

B. J.D. Salinger

C. Joe Scarborough

6. “People used to complain that selling a president was like selling a bar of soap. But when you buy soap, at least you get the soap. In this campaign you just get two guys telling you they really value cleanliness.”

A. David Letterman

B. David Bowie

C. David Brooks

7. “Good breeding consists of concealing how much we think of ourselves and how little we think of the other person.”

A. Mark Twain

B. Jane Smiley

C. Carl Sandburg

8. “The means of defense against foreign danger historically have become instruments of tyranny at home.”

A. Al Capone

B. Lindsey Graham

C. James Madison

9. “My heart is singing for joy this morning! A miracle has happened! The light of understanding has shone upon my little pupil’s mind, and behold, all things are changed!”

A. Angelo Dundee

B. Anne Sullivan

C. Maria Montessori

10. “Mothers all want their sons to grow up to be president, but they don’t want them to become politicians in the process.”

A. John F. Kennedy

B. Barbara Bush

C. Judy Garland

 

Answers: 1-A, 2-B , 3-A , 4-C , 5-B , 6-C , 7-A , 8-C , 9-B , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“What’s society going to be like when the kids today are phenomenally good at text messaging and spend a huge amount of on-screen time, but have never gone bowling together?” — Clifford Stoll

(Stoll is an American astronomer and technology critic. He is speaking at the Authors & Ideas Festival in Pebble Beach this weekend.)

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #339

*Quotation Quotient

  (Published September 22, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “Fame is a vapor, popularity an accident, riches take wings, only one thing endures and that is character.”

A. Horace Greeley

B. Arnold Schwarzenegger

C. Babe Ruth

2. “A man can sleep around, no questions asked, but if a woman makes nineteen or twenty mistakes she’s a tramp.”

A. John Stuart Mill

B. Lady Bird Johnson

C. Joan Rivers

3. “Discontent is the first step in the progress of a man or a nation.”

A. Barack Obama

B. Oscar Wilde

C. k. d. lang

4. “If, of all words of tongue and pen,/ The saddest are, ‘It might have been,’/ More sad are these we daily see:/ ‘It is, but hadn’t ought to be’.”

A. Bret Harte

B. Jon Stewart

C. Louisa May Alcott

5. “Life resembles the banquet of Damocles; the sword is ever suspended.”

A. King Arthur

B. Voltaire

C. Michael Jackson

6. “When I stop working the rest of the day is posthumous. I’m only really alive when I’m writing.”

A. Thomas Paine

B. William Shakespeare

C. Tennessee Williams

7. “What is broken is broken – and I’d rather remember it as it was at its best than mend it and see the broken places as long as I lived.

A. Dennis Mitchell

B. Margaret Mitchell

C. Joni Mitchell

8. “The two most beautiful words in the English language are ‘check enclosed.'”

A. Dorothy Parker

B. Carrie Underwood

C. Abraham Lincoln

9. “Music is the universal language of mankind.”

A. Ichabod Crane

B. Mick Jagger

C. Henry Wadsworth Longfellow

10. “More than any time in history mankind faces a crossroads. One path leads to despair and utter hopelessness, the other to total extinction. Let us pray that we have the wisdom to choose correctly.”

A. Socrates

B. Marvin Hamlisch

C. Woody Allen

 

Answers: 1-A, 2C- , 3-B , 4-A , 5-B , 6-C , 7-B , 8-A , 9-C , 10-C

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Half the work that is done in the world is to make things appear what they are not.”

 —  Erastus Flavel Beadle

 (Beadle, 1821-1894, was a pioneer in publishing pulp fiction.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #338

*Quotation Quotient

  (Published September 15, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “The long-term accommodation that protects marriage and other such relationships is… forgetfulness.”

A. Hillary Clinton

B. Alice Walker

C. Lorne Greene

2. “If only we could have two lives: the first in which to make one’s mistakes, which seem as if they have to be made; and the second in which to profit by them.”

A. D. H. Lawrence

B. Lawrence Welk

C. Jennifer Lawrence

 3. “The greatest purveyor of violence in the world:  My own Government, I can not be Silent.”

A. Martin Luther King, Jr.

B. Bashar al-Assad

C. Alexander Solzhenitsyn

4. “The really frightening thing about middle age is that you know you’ll grow out of it.”

A. Albert Einstein

B. Taylor Swift

C. Doris Day

5. “The increase in a corporation’s P.R. ad budget goes up in direct proportion to the degree of harm done to consumers and/or the environment.”

A. Thomas Jefferson

B. Sam Walton

C. Arlen Grossman

6. “We may eventually come to realize that chastity is no more a virtue than malnutrition.”

A. Alex Comfort

B. Anderson Cooper

C. Andrew Carnegie

7. “I’m mad as hell, and I’m not going to take this anymore.”

A. “The Silence of the Lambs”

B. “Network”

C. “The Shining”

8. “I tell myself that God gave my children many gifts – spirit, beauty, intelligence, the capacity to make friends and to inspire respect. There was only one gift he held back – length of life.”

A. Rose Kennedy

B. Joseph Jackson

C. Bill Maher

9. “A ‘No’ uttered from the deepest conviction is better than a ‘Yes’ merely uttered to please, or worse, to avoid trouble.”

A. William McKinley

B. Lewis Black

C. Mahatma Gandhi

10. “For all is like an ocean, all flows and connects; touch it in one place and it echoes at the other end of the world.”

A. Mark Twain

B. Fyodor Dostoyevsky

C. Kelly Clarkson

 

Answers: 1-B, 2-A , 3-A , 4-C , 5-C , 6-A , 7-B , 8-A , 9-C , 10-B

 Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“Everything that needs to be said has already been said. But since no one was listening, everything must be said again.” – André Gide

(Gide, 1869-1951, a French author, won the Nobel Prize in literature in 1947.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #337

*Quotation Quotient

  (Published September 8, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “It’s a recession when your neighbor loses his job; it’s a depression when you lose your own.”

A. Harry S. Truman

B. Boris Yeltsin

C. Milton Friedman

2. “And in the end, through the long ages of our quest for light, it will be found that truth is still mightier than the sword.”

A. J.R.R. Tolkien

B. Gen. Douglas MacArthur

C. Frank Zappa

3. “For the first time in the history of the world, every human being is now subjected to contact with dangerous chemicals, from the moment of conception until death.”

A. Rachel Carson

B. Leonardo da Vinci

C. Neil deGrasse Tyson

4. “I have striven not to laugh at human actions, not to weep at them, nor to hate them, but to understand them.”

A. Oprah Winfrey

B. Lisa Lampanelli

C. Baruch Spinoza

5. “Sometimes when I think how good my book can be, I can hardly breathe.”

A. Truman Capote

B. Stephen King

C. Newt Gingrich

6. “A slender acquaintance with the world must convince every man that actions, not words, are the true criterion of the attachment of friends.”

A. Booker T. Washington

B. Denzel Washington

C. George Washington

7. “Don’t be afraid to feel as angry or as loving as you can, because when you feel nothing, it’s just death.”

A. Lena Horne

B. Carroll O’Connor

C. Benjamin Franklin

8. “I am an invisible man…. I am a man of substance, of flesh and bone, fiber and liquids — and I might even be said to possess a mind. I am invisible, understand, simply because people refuse to see me.”

A. Harry Potter

B. Ralph Ellison

C. Rodney Dangerfield

9. “All Moanday, Tearday, Wailsday, Thumpsday, Frightday, Shatterday.”

A. James Franco

B. James Taylor

C. James Joyce

10. “If the solution to a problem of absolute disagreement extends to a call for bloodshed, then neither party has demonstrated the intelligence to formulate the question properly.”

A. John Steinbeck

B. Mahatma Gandhi

C. Sen. Ted Cruz

 

Answers: 1-A, 2-B , 3-A , 4-C , 5-A , 6-C , 7-A , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Truth exists, only falsehood has to be invented.”–  Georges Braque

 (Braque, 1882-1963,  a French painter and scultptor, helped develop Cubism.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?