Tag Archives: Harry S. Truman

MISATTRIBUTED WELL-KNOWN QUOTATIONS

My presentation at SkeptiCamp Monterey, January 2, hosted by the Monterey County Skeptics and the Humanists Association of the Monterey Bay Area.

SkeptiCamp Monterey 2016

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotations, quotes

What’s Your Quotation Quotient? #429

Published June 12-14, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “A nation that destroys it’s soils destroys itself. Forests are the lungs of our land, purifying the air and giving fresh strength to our people.”

A. Franklin D. Roosevelt

B. Mitch McConnell

C. Elton John

2. “It is better to know some of the questions than all of the answers.”

A. James Thurber

B. James Bond

C. James Madison

3. “Democracy means that anyone can grow up to be president, and anyone who doesn’t grow up can be vice president.”

A. Dan Quayle

B. Karl Marx

C. Johnny Carson

4. “I have always a sacred veneration for anyone I observe to be a little out of repair in his person, as supposing him either a poet or a philosopher.”

A. John Wooden

B. Jonathan Swift

C. Joseph McCarthy

5. “A pessimist is one who makes difficulties of his opportunities and an optimist is one who makes opportunities of his difficulties.” 

A. Harry Shearer

B. Harry Potter

C. Harry S. Truman

6. “They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance.”

A. Ronald Reagan

B. William Shakespeare

C. Queen Elizabeth II

7. “Many a man has fallen in love with a girl in a light so dim he would not have chosen a suit by it.”

A. Martin Luther King

B. Maurice Chevalier

C. George Zimmer

8. “The urge to save humanity is almost always only a false-face for the urge to rule it.”

A. B.F. Skinner

B. C.S. Lewis

C. H.L. Mencken

9. “The President has kept all of the promises he intended to keep.”

A. George Stephanopolous

B. Gene Hackman

C. Nancy Reagan

10. “Progress may have been all right once, but it has gone on too long.”

A. John McCain

B. Ogden Nash

C. Ferdinand Magellan

Answers: 1-A, 2-A , 3-C , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-C , 9-A , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“Advice to children crossing the street: damn the lights. Watch the cars. The lights ain’t never killed nobody.”

~Moms Mabley, 1894-1975, was an American standup comedian.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your Quotation Quotient? #425

Published May 15-17, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)
 

1. “All animals are equal, but some animals are more equal than others.”

 

A. A.A. Milne

B. Walt Disney

C. George Orwell

 

2. “Never apologize for showing feeling. When you do so, you apologize for truth.”

 

A. Benjamin Disraeli

B. Jack Nicklaus

C. Whoopi Goldberg

 

3. “The success of a ghost story may be judged by its

thermometrical quality; if it sends a cold shiver

down one’s spine, it has done its job and done

it well.”

 

A. Edith Wharton

B. Beatrix Potter

C. Shirley Temple

 

4. “It is sometimes an appropriate response to reality to go insane.”

 

A. Sigmund Freud

B. Philip K. Dick

C. Dwight Eisenhower

 

5. “The most incomprehensible thing about the universe is that it is comprehensible.”

 

A. George Noory

B. James Madison

C. Albert Einstein

 

6. “A sense of the fundamental decencies is parceled out unequally at birth.”

 

A. Roman Polanski

B. Bernie Sanders

C. F. Scott Fitzgerald

 

7. “The only function of economic forecasting is to make astrology look respectable.”

 

A. John Kenneth Galbraith

B. Suze Orman

C. Nancy Reagan

 

8. “I have found the best way to give advice to your children is to find out what they want and then advise them to do it.”

 

A. Bob Woodward

B. Harry S. Truman

C. Stephen Hawking

 

9. “It is a good thing for an uneducated man to read books of quotations… The quotations when engraved upon the memory give you good thoughts.”

 

A. Winston Churchill

B. Roseanne Barr

C. Orville Wright

 

10. “Let us read and let us dance — two amusements that will never do any harm to the world.”

 

A. Mike Huckabee

B. Edgar Allan Poe

C. Voltaire

 

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-A , 4-B , 5-C , 6-C , 7-A , 8-B , 9-A , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “The value of the average conversation could be enormously improved by the constant use of four simple words: ‘I do not know.'”

 –Andre Maurois, 1885-1967, was a French biographer, novelist and essayist.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #343

*Quotation Quotient

  (Published October 20, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “The beaches are clean where once they festered with fish guts and flies. The canneries which once put up a sickening stench are gone, their places filled with restaurants, antique shops and the like. They fish for tourists now, not pilchards, and that species they are not likely to wipe out.”

A. Clint Eastwood

B. John Steinbeck

C. Robert Louis Stevenson

2. “He was a self-made man who owed his lack of success to nobody.”

A. Drew Barrymore

B. Christopher Columbus

C. Joseph Heller

3. “Health is the state about which medicine has nothing to say.”

A. W.H. Auden

B. Kim Kardashian

C. Henry Cabot Lodge

4. “Power is always gradually stealing away from the many to the few, because the few are more vigilant and consistent; it still contracts to a smaller number, till in time it centers in a single person.”

A. Lyndon Johnson

B. Samuel Johnson

C. Magic Johnson

5. “The paradox of courage is that a man must be a little careless of his life even in order to keep it.”

A. Gilbert K. Chesterton

B. Evel Knievel

C. Rube Goldberg

6. “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.”

A. Harry S. Truman

B. Wolfgang Puck

C. Dwight D. Eisenhower

7.  “A man always has two reasons for what he does–a good one, and the real one.”

A. Wayne Gretzky

B. Dagwood Bumstead

C. J.P. Morgan

8. “When I was born I was so surprised I didn’t talk for a year and a half.”

A. Marcel Marceau

B. Gracie Allen

C. Spiro Agnew

9. “Play it once, Sam. For old times’ sake.”

A. Dustin Hoffman

B. Kirstie Alley

C. Ingrid Bergman

10. “School is about two parts ABCs to fifty parts ‘Where Do I Stand in the Great Pecking Order of Humankind.'”

A. Barbara Kingsolver

B. Barbara Boxer

C. Barbara Stanwyck

 

Answers: 1-B, 2-C , 3-A , 4-B , 5-A , 6-A , 7-C , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Goodness does not more certainly make men happy than happiness makes them good.” – Walter Savage Landor

(Landor, 1775-1864, was an English writer and poet.)

 

 


 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?