Tag Archives: George Washington

MISATTRIBUTED WELL-KNOWN QUOTATIONS

My presentation at SkeptiCamp Monterey, January 2, hosted by the Monterey County Skeptics and the Humanists Association of the Monterey Bay Area.

SkeptiCamp Monterey 2016

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotations, quotes

What’s Your Quotation Quotient? #457

Published January 10, 2016 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


 

1. “In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies.”

 

A. Winston Churchill

B. Walter Cronkite

C. Dan Aykroyd

 

2. “The hills are alive with the sound of music/ With songs they have sung for a thousand years/ The hills fill my heart with the sound of music/ My heart wants to sing every song it hears.”

 

A. Lennon & McCartney

B. Simon & Garfunkel

C. Rodgers & Hammerstein

 

3. “An archaeologist is the best husband a woman can have. The older she gets, the more interested he is in her.”

 

A. Agatha Christie

B. Justin Bieber

C. Mary Leakey

 

4. “It is a quiet and peaceful place – and a fitting place for the remains of this greatest of sea tragedies to rest.”

 

A. Herman Melville

B. Robert Ballard

C. SpongeBob SquarePants

 

5. “Human happiness and moral duty are inseparably connected.”

 

A. George Washington

B. Simon Cowell

C. Salvador Dali

 

6. “The great nations have always acted like gangsters, and the small nations like prostitutes.”

 

A. Pope Francis

B. Stanley Kubrick

C. Rufus T. Firefly

 

7. “Should we require a seven-day waiting period to have a child, and if so, would it be called the Brady Bunch bill?”

 

A. James Brady

B. Barack Obama

C. Bill Maher

 

8. “Over increasingly large areas of the United States, spring now comes unheralded by the return of the birds, and the early mornings are strangely silent where once they were filled with the beauty of bird song.”

 

A. Rachel Carson

B. Lance Armstrong

C. John James Audubon

 

9. “Something is always born of excess: great art was born of great terror, great loneliness, great inhibitions, instabilities, and it always balances them.”

 

A. Walt Disney

B. Anaïs Nin

C. Calvin Coolidge

 

10. “Keep your eyes on the stars, and your feet on the ground.”

 

A. Carl Sagan

B. Casey Kasem

C. Theodore Roosevelt

 

 

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-A , 6-B , 7-C , 8-A , 9-B , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

 

BONUS QUOTE:

“Onion soup sustains. The process of making it is somewhat like the process of learning to love. It requires commitment, extraordinary effort, time, and will make you cry.”

–Ronni Lundy, b. 1949, is an American journalist and cookbook author.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes

What’s Your QQ*? #412

*QUOTATION QUOTIENT

(Interactive version published February 15, 2015 at Montereyherald.com.)

 

1. “I hold the maxim no less applicable to public than to private affairs, that honesty is the best policy.”

 

A. George Washington

B. Bruce Jenner

C. Brian Williams

 

2. “There are more things in heaven and earth, Horatio,/ Than are dreamt of in your philosophy.”

 

A. C. S. Forester

B. Sam Smith

C. William Shakespeare

 

3. “Ask yourself whether you are happy, and you cease to be so.”

 

A. John Stuart Mill

B. Pharrell Williams

C. Hugh Hefner

 

4. “Humans are the only animals that have children on purpose with the exception of guppies, who like to eat theirs.”

 

A. P. J. O’Rourke

B. Abner Doubleday

C. Doris Day

 

5. “If a man be endowed with a generous mind, this is the best kind of nobility.”

 

A. David Letterman

B. Warren Buffett

C. Plato

 

6. “You know the oxygen masks on airplanes? I don’t think there’s really any oxygen. I think they’re just to muffle the screams.”

 

A. Rita Rudner

B. “Sully” Sullenberger

C. Mark Twain

 

7. “The measure of mental health is the disposition to find good everywhere.”

 

A. Rodney Dangerfield

B. Ralph Waldo Emerson

C. Davis Love III

 

8. “Three things too much, and three too little are pernicious to man: to speak much, and know little; to spend much, and have little; to presume much, and be worth little.”

 

A. Martin Luther King, Jr.

B. Joe Namath

C. Miguel de Cervantes

 

9. “I find the great thing in this world is not so much where we stand, as in what direction we are moving: To reach the port of heaven, we must sail sometimes with the wind and sometimes against it – but we must sail, and not drift, nor lie at anchor.”

 

A. Oliver Wendell Holmes, Sr.

B. Lemony Snicket

C. Ulysses S. Grant

 

10. “Whenever I hear anyone arguing for slavery, I feel a strong impulse to see it tried on him personally.”

 

A. Ava DuVernay

B. Abraham Lincoln

C. Thomas Jefferson

 

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-A , 5-C , 6-A , 7-B , 8-C , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 

“When you realize that no one really knows what they are doing and that everyone is doing the best they can according to their own level of consciousness, life gets a lot easier.” – Bruno Cavaleiro

 (The identity of Cavaleiro is unclear.)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #357

*Quotation Quotient

  (Published January 26, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “A birdie with a yellow bill/ Hopped upon the window sill,

Cocked his shining eye and said:/ ‘Ain’t you ‘shamed, you sleepy-head?’”

A. Jane Smiley

B. Robert Louis Stevenson

C. John Steinbeck

 

2. “My books are water; those of the great geniuses is wine. Everybody drinks water.”

A. Mark Twain

B. Jack LaLanne

C. Stephen King

 

3. “Too often we enjoy the comfort of opinion without the discomfort of thought.”

A. Rush Limbaugh

B. Jed Clampett

C. John F. Kennedy

 

4. “Where have all the flowers gone, long time passing?/ Where have all the flowers gone, long time ago?”

A. Judy Collins

B. Luther Burbank

C. Pete Seeger

 

5. “Mountains are earth’s undecaying monuments.”

A. Nathaniel Hawthorne

B. Thomas Jefferson

C. Crazy Horse

 

6. “The great rule of conduct for us, in regard to foreign nations, is, in extending our commercial relations, to have with them as little political connection as possible.”

A. Michael Bloomberg

B. Randi Rhodes

C. George Washington

 

7. “When I read something saying I’ve not done anything as good as ‘Catch-22’ I’m tempted to reply, ‘Who has?'”

A. Joseph Campbell

B. Joseph Heller                                                              

C. Joseph Conrad

 

8. “Free speech is the whole thing, the whole ball game. Free speech is life itself.”

A. Salman Rushdie

B. Mario Savio

C. Alex Rodriguez

 

9. “Silence is the element in which great things fashion themselves together; that at length they may emerge, full-formed and majestic, into the daylight of Life, which they are thenceforth to rule.”

A. Marcel Marceau

B. Paul Simon

C. Thomas Carlyle

 

10. “There’s a sexual revolution going on, and I think that with our current foreign policy, we’ll probably be sending troops there any minute to break it up.”

A. Mel Brooks

B. Elizabeth Warren

C. John McCain

 

 Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-C , 5-A , 6-C , 7-B , 8-A , 9-C , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Stars are like animals in the wild. We may see the young but never the actual birth, which is a veiled and secret event.” – Heinz R. Pagels

 (Pagels, 1939-1988, was an American physicist.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?