Tag Archives: Edmund Burke

MISATTRIBUTED WELL-KNOWN QUOTATIONS

My presentation at SkeptiCamp Monterey, January 2, hosted by the Monterey County Skeptics and the Humanists Association of the Monterey Bay Area.

SkeptiCamp Monterey 2016

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotations, quotes

What’s Your Quotation Quotient #434

 Published July 26, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “Half the harm that is done in this world is due to people who want to feel important. They don’t mean to do harm, but the harm does not interest them, or they do not see it, or they justify it because they are absorbed in the endless struggle to think well of themselves.” 

A. T. S. Eliot

B. Donald Trump

C. Groucho Marx

2. “Nobody has ever before asked the nuclear family to live all by itself in a box the way we do. With no relatives, no support, we’ve put it in an impossible situation.”

A. Margaret Thatcher

B. Margaret Mitchell

C. Margaret Mead

3. “Don’t gamble; take all your savings and buy some good stock and hold it till it goes up, then sell it. If it don’t go up, don’t buy it.”

A. Jim Cramer

B. Will Rogers

C. Herman Hesse

4. “Posterity! You will never know how much it cost the present generation to preserve your freedom! I hope you will make a good use of it.”

A. Calvin Klein

B. John Adams

C. Mark Twain

5. “There are things you just can’t do in life. You can’t beat the phone company, you can’t make a waiter see you until he’s ready to see you, and you can’t go home again.”

A. Bill Bryson

B. Aristophanes

C. Ed McMahon

6. “I pity the man who wants a coat so cheap that the man or woman who produces the cloth or shapes it into a garment will starve in the process.”

A. Keith Richards

B. Benjamin Harrison

C. Lon Chaney

7. “Big sisters are the crab grass in the lawn of life.”

A. Bill Watterson

B. Charles M. Schulz

C. Chester Gould

8. “I’ve told Billy (Bob Thornton) if I ever caught him cheating, I wouldn’t kill him because I love his children and they need a dad. But I would beat him up. I know where all of his sports injuries are.”

A. Angelina Jolie

B. Caitlyn Jenner

C. Ellen DeGeneres

9.  “Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.”

A. Henry Kissinger

B. Yoda

C. Mahatma Gandhi

10. “The effect of liberty to individuals is that they may do what they please: we ought to see what it will please them to do, before we risk congratulations.”

A. Fidel Castro

B. Edmund Burke

C. Ruth Bader Ginsburg

Answers: 1-A, 2-C , 3-B , 4-B , 5-A , 6-B , 7-B , 8-A , 9-C , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“Never seem wiser, nor more learned, than the people you are with. Wear your learning, like your watch, in a private pocket: and do not merely pull it out and strike it; merely to show that you have one.”

–Philip Stanhope, 4th Earl of Chesterfield, 1694-1773, was a British statesman and diplomat.

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #318

*Quotation Quotient

  (Published April 28, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “A word to the wise ain’t necessary. It’s the stupid ones who need the advice.”

A. David Crosby

B. Bing Crosby

C. Bill Cosby

2. “It’s a mere moment in a man’s life between an All-Star Game and an Old-timers’ Game.” 

A. Vin Scully

B. Barry Zito

C. Napoleon Bonaparte

3. “If it’s a good script I’ll do it. And if it’s a bad script, and they pay me enough, I’ll do it.”

A. Jodie Foster

B. Laurence Olivier

C. George Burns

4. “What one has not experienced one will never understand in print.”

A. William Shakespeare

B. Isadora Duncan

C. John Belushi

5. “After a certain degree of prettiness, one pretty girl is as pretty as another.”

A. Richard Simmons

B. Nicole Kidman

C. F. Scott Fitzgerald

6. “I am an enemy to long explanations; they deceive either the maker or the hearer, and generally both.”

A. Johann Wolfgang von Goethe

B. Benjamin Harrison

C. Al Gore

7. “Three o’clock is always too late or too early for anything you want to do.”

A. Lewis Carroll

B. Jean-Paul Sartre

C. Wayne LaPierre

8. “A very great part of the mischiefs that vex the world arises from words.”

A. David Brooks

B. Edmund Burke

C. Harpo Marx

9. “If you really want to know your mind, the body will always give you a truthful reflection, so look at the emotion, or rather feel it in your body. If there is an apparent conflict between them, the thought will be the lie, the emotion will be the truth.”

A. Eckhart Tolle

B. Leo Durocher

C. Joan Rivers

10. “Ohio claims they are due a president as they haven’t had one since Taft. Look at the United States, they have not had one since Lincoln.”

A. “Bebe” Rebozo

B. Amelia Earhart

C. Will Rogers

 

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-C , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-B , 9-A , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Mistakes are at the very base of human thought, feeding the structure like root nodules. If we were not provided with the knack of being wrong, we could never get anything useful done.” – Lewis Thomas

 (Thomas, 1913-1993, was an American physician, educator and author.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ? #277

Published July 15, 2012 in the Monterey County Herald.

BONUS QUOTE OF THE DAY:

“It takes a great man to give sound advice tactfully, but a greater to accept it graciously.” — Logan P. Smith

 (Smith, 1865-1946, was an essayist and literary critic.)

 

 


Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotations, quotes