Tag Archives: Sigmund Freud

MISATTRIBUTED WELL-KNOWN QUOTATIONS

My presentation at SkeptiCamp Monterey, January 2, hosted by the Monterey County Skeptics and the Humanists Association of the Monterey Bay Area.

SkeptiCamp Monterey 2016

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotations, quotes

What’s Your Quotation Quotient? #432

 Published July 12, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “Life is a dream for the wise, a game for the fool, a comedy for the rich, a tragedy for the poor.”

A. Warren Buffett

B. Sholem Aleichem

C. Bernie Sanders

2. “Old age is like an airplane flying in a storm. Once you’re in it there’s nothing you can do.”

A. Golda Meir

B. Carrie Underwood

C. Abraham Lincoln

3. “I have found little that is ‘good’ about human beings on the whole. In my experience most of them are trash.”

A. Sigmund Freud

B. Joel Osteen

C. Ben Stiller

4. “The only good thing to do with good advice is pass it on; it is never of any use to oneself.”

A. Oprah Winfrey

B. Laura Schlessinger

C. Oscar Wilde

5. “The easiest kind of relationship is with ten thousand people, the hardest is with one.”

A. Ringo Starr

B. Joan Baez

C. Neil deGrasse Tyson

6. “Poverty is uncomfortable; but 9 times out of 10 the best thing that can happen to a young man is to be tossed overboard and be compelled to sink or swim.”

A. Michael Phelps

B. Captain Ahab

C. James A. Garfield

7. “I find the great thing in this world is not so much where we stand, as in what direction we are moving.”

A. Oliver Wendell Holmes, Sr.

B. Lewis Carroll

C. Lindsey Graham

8. “Develop interest in life as you see it; in people, things, literature, music – the world is so rich – simply throbbing with rich treasures, beautiful souls and interesting people. Forget yourself.”

A. Dennis Miller

B. Glenn Miller

C. Henry Miller

9. “Shall I compare thee to a summer’s day?”

A. John Steinbeck

B. William Shakespeare

C. Raúl Castro

10. “Conservative, n: A statesman who is enamored of existing evils, as distinguished from the Liberal who wishes to replace them with others.”

A. Ted Cruz

B. Ambrose Bierce

C. Arnold Palmer

Answers: 1-B, 2-A , 3-A , 4-C , 5-B , 6-C , 7-A , 8-C , 9-B , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“The death of democracy is not likely to be an assassination from ambush. It will be a slow extinction from apathy, indifference, and undernourishment.”

– Robert Hutchins, 1899-1977, was president of the University of Chicago from 1929 to 1951.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your Quotation Quotient? #430

Published June 20-21, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


                       SPECIAL FATHER’S DAY QUIZ

1. “I cannot think of any need in childhood as strong as the need for a father’s protection.”

A. Miley Cyrus

B. Dick Van Dyke

C. Sigmund Freud

2. “To be a successful father there’s one absolute rule: when you have a kid, don’t look at it for the first two years.”

A. Ernest Hemingway

B. Colin Powell

C. George Washington

3. “The older I get, the smarter my father seems to get.”

A. Macaulay Culkin

B. Tim Russert

C. George Will

4. “It no longer bothers me that I may be constantly searching for father figures; by this time, I have found several and dearly enjoyed knowing them all.”

A. Alice Walker

B. Beyoncé

C. Rosalynn Carter

5. “Sons have always a rebellious wish to be disillusioned by that which charmed their fathers.”

A. Johnny Carson

B. Meryl Streep

C. Aldous Huxley

6. “Fathers should be neither seen nor heard. That is the only proper basis for family life.”

A. Oscar Robertson

B. Oscar de la Renta

C. Oscar Wilde

7. “People see Archie Bunker everywhere. Particularly girls; poor girls, rich girls, all kinds of girls are always coming up to me and telling me that Archie is just like their dad.”

A. Sherman Hemsley

B. Carroll O’Conner

C. Edith Bunker

8. “There must always be a struggle between a father and son, while one aims at power and the other at independence.”

A. Samuel Johnson

B. Jack Johnson

C. Lyndon Johnson

9. “Never raise your hand to your kids. It leaves your groin unprotected.”

A. Floyd Mayweather

B. Red Buttons

C. Ward Cleaver

10. “The father of a daughter is nothing but a high-class hostage. A father turns a stony face to his sons, berates them, shakes his antlers, paws the ground, snorts, runs them off into the underbrush, but when his daughter puts her arm over his shoulder and says, ‘Daddy, I need to ask you something,’ he is a pat of butter in a hot frying pan.”

A. Garrison Keillor

B. Vladimir Putin

C. Leonardo da Vinci

Answers: 1-C, 2-A , 3-B , 4-A , 5-C , 6-C , 7-B , 8-A , 9-B , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“This is the price you pay for having a great father. You get the wonder, the joy, the tender moments – and you get the tears at the end, too.”

–Harlan Coben, b.1962, writes mystery novels and thrillers.

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your Quotation Quotient? #422

Published April 24, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “When you have exhausted all possibilities, remember this – you haven’t.”

 

A. Thomas A. Edison

B. Thomas Jefferson

C. Thomas Friedman

 

2. “Caution is the eldest child of wisdom”

 

A. Groucho Marx

B. Clarence Thomas

C. Victor Hugo

 

3. “You can fool too many people too much of the time.”

 

A. James Thurber

B. Abraham Lincoln

C. Brian Williams

 

4. “In every walk with Nature one receives far more than he seeks.”

 

A. John Travolta

B. John Muir

C. John Adams

 

5. “It has done me good to be somewhat parched by the heat and drenched by the rain of life.”

 

A. William Shakespeare

B. Al Roker

C. Henry Wadsworth Longfellow

 

6. “I expect to pass through life but once. If therefore, there be any kindness I can show, or any good thing I can do to any fellow being, let me do it now, and not defer or neglect it, as I shall not pass this way again.”

 

A. Chris Christie

B. William Penn

C. Ella Fitzgerald

 

7. “If you would convince a man that he does wrong, do right. But do not care to convince him. Men will believe what they see. Let them see.”

 

A. Henry David Thoreau

B. Stevie Wonder

C. Aaron Copland

 

8. “And freedom, oh freedom, well, that’s just some people talkin’/  

Your prison is walking through this world all alone.”

 

A. The Yardbirds

B. The Byrds

C. The Eagles

 

9. “In three words I can sum up everything I’ve learned about life: it goes on.”

 

A. Elton John

B. Robert Frost

C. Alexander Haig

 

10.  “The first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization.”

 

A. Don Rickles

B. Sigmund Freud

C. John Steinbeck

 

 

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-B , 7-A , 8-C , 9-B , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “If you haven’t seen your wife smile at a traffic cop, you haven’t seen her smile her prettiest.”

 ―Kin Hubbard, 1868-1930, was an American cartoonist, humorist and journalist.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz