Tag Archives: Leonardo da Vinci

What’s Your QQ*? #418

(Published March 27, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle, Interactive version)


 

1. “Thanks to the Interstate Highway System, it is now possible to travel from coast to coast without seeing anything.”

 

A. Theodore Roosevelt

B. Tom Bodett

C. Charles Kuralt

 

2. “Human beings can attain a worthy and harmonious life only if they are able to rid themselves, within the limits of human nature, of striving to fulfill wishes of the material kind.”

 

A. Sam Walton

B. Albert Einstein

C. Ted Cruz

 

3. “Power is the ultimate aphrodisiac.”

 

A. Henry Kissinger

B. Marilyn Monroe

C. Dr. Ruth Westheimer

 

4. “I’m the one that’s got to die when it’s time for me to die, so let me live my life the way I want to.”

 

A. Jimmy Stewart

B. Jimmy Fallon

C. Jimi Hendrix

 

5. “Disobedience, in the eyes of anyone who has read history, is man’s original virtue. It is through disobedience that progress has been made, through disobedience and through rebellion.”

 

A. Thomas Jefferson

B. Nat King Cole

C. Oscar Wilde

 

6. “In matters of conscience, the law of the majority has no place.”

 

A. Mahatma Gandhi

B. Joseph Goebbels

C. Julie Andrews

 

7. “Sensible and responsible women do not want to vote. The relative positions to be assumed by man and woman in the working out of our civilization were assigned long ago by a higher intelligence than ours.”

 

A. Grover Cleveland

B. Hillary Clinton

C. Susan B. Anthony

 

8. “Well, here’s another nice mess you’ve gotten me into.”

 

A. Oliver North

B. Oliver Hardy

C. Oliver Twist

 

9. “A photograph is not an accident—it is a concept. It exists at, or before, the moment of exposure of the negative.”

 

A. Ansel Adams

B. René Descartes

C. Mathew Brady

 

10. “As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death.”

 

A. Ted Cruz

B. Leonardo da Vinci

C. Julia Child

 

 

 

 

Answers: 1-C, 2-B , 3-A , 4-C , 5-C , 6-A , 7-A , 8-B , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “We’ve all heard that a million monkeys banging on a million typewriters will eventually reproduce the entire works of Shakespeare. Now, thanks to the Internet, we know this is not true.” ― Robert Wilensky

 (Wilensky, 1951-2013, was a computer science professor at UC Berkeley.)

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 Comments

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #381

*QUOTATION QUOTIENT

(Published July 13, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Health nuts are going to feel stupid someday, lying in hospitals dying of nothing.”

 

A. Redd Foxx

B. Jane Fonda

C. George Will

 

2. “It was a blonde. A blonde to make a bishop kick a hole in a stained-glass window.”

 

A. Pope John Paul II

B. Raymond Chandler

C. A. A. Milne

 

3. “The difference between literature and journalism is that journalism is unreadable and literature is not read.”

 

A. Karl Marx

B. Oscar Wilde

C. Edward R. Murrow

 

4. “The most exhausting thing in life, I have discovered, is being insincere. That is why so much social life is exhausting; one is wearing a mask.”

 

A. Anne Morrow Lindbergh

B. Lindsey Graham

C. Jim Carrey

 

5. “Every now and then go away, have a little relaxation, for when you come back to your work your judgment will be surer. Go some distance away because then the work appears smaller and more of it can be taken in at a glance and a lack of harmony and proportion is more readily seen.”

 

A. Leonardo da Vinci

B. Jessica Simpson

C. Chiang Kai-shek

 

6. “Gardens are not made by singing ‘Oh, how beautiful!’ and sitting in the shade.”

 

A. Confucius

B. Erle Stanley Gardner

C. Rudyard Kipling

 

7. “Don’t go into Mr. McGregor’s garden: your father had an accident there; he was put in a pie by Mrs. McGregor.”

 

A. Harry Potter

B. Beatrix Potter

C. Henry F. Potter

 

8. “The war on privilege will never end. Its next great campaign will be against the privileges of the underprivileged.”        

 

A. H. L. Mencken

B. Warren G. Harding

C. Buddy Ebsen

 

9. “When a man opens a car door for his wife, it’s either a new car or a new wife.”

 

A. Ulysses S. Grant

B. Prince Philip

C. Louis Pasteur

 

10. “Humanity i love you because/ when you’re hard up you pawn your/

   intelligence to buy a drink.”

 

A. Dean Martin

B. Omar Khayyam

C. E.E. Cummings

 

 

Answers: 1-A, 2-B , 3-B , 4-A , 5-A , 6-C , 7-B , 8-A , 9-B , 10-C

 

Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master  

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “Every decision is liberating, even if it leads to disaster. Otherwise, why do so many people walk upright and with open arms into their misfortune?” – Elias Canetti

 (Canetti, 1905-1994, a Bulgarian-born writer, won the Nobel Prize for Literature in 1981.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #364

*Quotation Quotient

(Published March 16, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “An author ought to write for the youth of his own generation, the critics of the next, and the schoolmaster of ever afterwards.”

A. F. Lee Bailey

B. F. Scott Fitzgerald

C. F. Murray Abraham

 

2. “We must use time as a tool, not as a couch.”

A. John  F. Kennedy

B. Al Bundy

C. H. G. Wells

 

3. “The longing for certainty… is in every human mind. But certainty is generally illusion.”

A. Eartha Kitt

B. Oliver Wendell Holmes

C. Ring Lardner

 

4. “Let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is fear itself.”

A. Theodore Roosevelt

B. Franklin Roosevelt

C. Eleanor Roosevelt

 

5. “It’s one of the tragic ironies of the theatre that only one man in it can count on steady work – the night watchman.”

A. Bruce Willis

B. Tallulah Bankhead

C. Marie Antoinette

 

6. “Awop-bop-a-loo-mop alop bam boom.”

A. Mick Jagger

B. Pat Boone

C. Little Richard

 

7. “Just as courage imperils life, fear protects it.”

A. Leonardo da Vinci

B. Robin Thicke

C. Stephen King

 

8. “I was brought up to believe that the only thing worth doing was to add to the sum of accurate information in the world.”

A. George M. Cohan

B. Margaret Mead

C. Noah Webster

 

9. “A cult is a religion with no political power.”

A. Pope Francis

B. Laura Ingalls Wilder

C. Tom Wolfe

 

10. “As we begin to comprehend that the earth itself is a kind of manned spaceship hurtling through the infinity of space–it will seem increasingly absurd that we have not better organized the life of the human family.”

A. Hubert H. Humphrey

B. Louis XVI

C. Neil Armstrong

 

Answers: 1-B, 2-A , 3-B , 4-B , 5-B , 6-C , 7-A , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “There are people who not only strive to remain static themselves but strive to keep everything else so … their position is almost laughably hopeless.” – Odell Shepard

 (Shepard, 1884-1967, was an American professor, politician, and Pulitzer Prize-winning author.)

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #314

 *Quotation Quotient   

(Published March 31, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “If I had my life to live over again, I would have made a rule to read some poetry and listen to some music at least once every week.”

A. Dean Martin

B. Mao Tse-Tung

C. Charles Darwin

 2. “Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate.”

A. John Kerry

B. John Foster Dulles

C. John F. Kennedy

 3. “Parents who expect gratitude from their children (there are even some who insist on it) are like usurers who gladly risk their capital if only they receive interest.”

A. Franz Kafka

B. Dave Barry

C. Martin Luther King

 4. “An event of colossal and overwhelming significance may happen all at once, but the words which describe it have to come one by one in a long chain.”

A. Geoffrey Chaucer

B. Upton Sinclair

C. Mike Krzyzewski

 5. “Just as eating against one’s will is injurious to health, so study without a liking for it spoils the memory, and it retains nothing it takes in.”

A. Leonard Bernstein

B. Jack Nicklaus

C. Leonardo da Vinci

 6. “To waste, to destroy our natural resources, to skin and exhaust the land instead of using it so as to increase its usefulness, will result in undermining in the days of our children the very prosperity which we ought by right to hand down to them amplified and developed.”

A. Robert Louis Stevenson

B. Theodore Roosevelt

C. Michele Bachmann

 7. “An optimist is a person who sees a green light everywhere, while a pessimist sees only the red stoplight … The truly wise person is color-blind.”

 A. Albert Schweitzer

B. Helen Keller

C. Barney Fife

 8. “Men get opinions as boys learn to spell, by reiteration chiefly.”

A. Michelle Obama

B. Andrew Lloyd Webber

C. Elizabeth Barrett Browning

 9. “I think, therefore I am.”

A. René Descartes

B. Crocodile Dundee

C. Ralph Waldo Emerson

 10. “I think that I think, therefore I think that I am.”

A. Socrates

B. Ambrose Bierce

C. Sheldon Cooper

 

 Answers: 1-C, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-B , 7-A , 8-C , 9-A , 10-B

 Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Music has charms to soothe the savage breast/ To soften rocks, or bend a knotted oak.” – William Congreve

 (Congreve, 1670-1729, was an English playwright and poet.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, What's Your QQ?