Tag Archives: Bertrand Russell

What’s Your Quotation Quotient? #472

Published April 24, 2016 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “Movies are real! Music is real! It affects people, it’s real. The other night I went to a club and I watched a DJ control an entire room. Even politicians can’t do that.”


A. Prince

B. Oprah

C. Cher


2. “If the world were merely seductive, that would be easy. If it were merely challenging, that would be no problem. But I arise in the morning torn between a desire to improve the world and a desire to enjoy the world. This makes it hard to plan the day.”


A. Hillary Clinton

B. Charles Manson

C. E.B. White


3. “Judges commonly are elderly men, and are more likely to hate at sight any analysis to which they are not accustomed, and which disturbs repose of mind, than to fall in love with novelties.”


A. Clarence Thomas

B. Oliver Wendell Holmes

C. Sally Field


4. “Our greatest foes, and whom we must chiefly combat, are within.”


A. Amy Schumer

B. Miguel de Cervantes

C. Barry Manilow


5. “It is better to have loafed and lost than never to have loafed at all.


A. James Franco

B. James Bond

C. James Thurber


6. “It takes twenty years to become an overnight success.”


A. William Hung

B. Eddie Cantor

C. Ferdinand Magellan


7. “Never let the future disturb you. You will meet it, if you have to, with the same weapons of reason which today arm you against the present.”


A. Marcus Aurelius

B. Alex Rodriguez

C. George Carlin


8. “For though I know he loves me,/  To-night my heart is sad;/ His kiss was not so wonderful/ As all the dreams I had.”


A. Madonna

B. Bob Newhart

C. Sara Teasdale


9. “Why is propaganda so much more successful when it stirs up hatred than when it tries to stir up friendly feeling?”


A. Bertrand Russell

B. Donald Trump

C. Abraham Lincoln


10. “It can hardly be a coincidence that no language on earth has ever produced the expression, ‘As pretty as an airport.’”


A. Ted Striker

B. Douglas Adams

C. Ulysses S. Grant



Answers: 1-A, 2-C , 3-B , 4-B , 5-C , 6-B , 7-A , 8-C , 9-A , 10-B


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce




“Who has seen the wind?/ Neither you nor I:/ But when the trees bow down their heads,/ The wind is passing by.”

–Christina Rossetti, 1830-1894, was an English poet.
















Leave a comment

Filed under quiz, quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes

What’s Your Quotation Quotient? #452

Published November 29, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “The more one gives, the more one has to give– like milk in the breast.”


A. Anne Morrow Lindbergh

B. Anne Frank

C. Anne Boleyn


2. “I am incurably convinced that the object of opening the mind, as of opening the mouth, is to shut it again on something solid.”


A. Buster Keaton

B. Arnold Palmer

C. G. K. Chesterton


3. “It is a common experience that a problem difficult at night is resolved in the morning after the committee of sleep has worked on it.”


A. John Steinbeck

B. Dilbert

C. Malcolm X


4. “Beggars do not envy millionaires, though of course they will envy other beggars who are more successful.”


A. Jim Thorpe

B. Bertrand Russell

C. Nicholas Copernicus


5. “Politics and the fate of mankind are formed by men without ideals and without greatness. Those who have greatness within them do not go in for politics.”


A. Bill Clinton

B. Albert Camus

C. Dr. Ben Carson


6. “My father carries around the picture of the kid who came with his wallet.”


A. Leon Trotsky

B. Orville Wright

C. Rodney Dangerfield


7. “Nearly all the best things that came to me in life have been unexpected, unplanned by me.”


A. Bill Gates

B. Carl Sandburg

C. Elvis Presley


8. “Our inward thoughts, do they ever show outwardly? There may be a great fire in our soul, and no one ever comes to warm himself at it; the passers-by see only a little bit of smoke coming through the chimney, and pass on their way.”


A. Vincent van Gogh

B. Bernie Sanders

C. Ronda Rousey


9. “Forcing the world to adjust to oneself has always seemed to me an honorable life work…That one fails in the end is irrelevant.”


A. Rodney King

B. Gore Vidal

C. Augusto Pinochet


10. “All you need in this life is ignorance and confidence; then success is sure. ”


A. Donald Trump

B. Goldie Hawn

C. Mark Twain




Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-B , 6-C , 7-B , 8-A , 9-B , 10-C


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce




“Academic education is the act of memorizing things read in books, and things told by college professors who got their education mostly by memorizing things read in books and told by college professors.”

– Elbert Hubbard, 1856-1915, was an American writer, publisher and philosopher.








Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, Uncategorized

What’s Your QQ*? #407


(Published January 11, 2015 in the Monterey Herald.)


1. “The supreme happiness of life is the conviction that we are loved; loved for ourselves—say rather, loved in spite of ourselves.”


A. Victor Hugo

B. Mike Tyson

C. Michael Jackson


2. “Money, says the proverb, makes money. When you have a little, it is often easier to get more. The great difficulty is to get that little.”


A. Adam Carolla

B. Adam Smith

C. Eve Arden


3. “Men have been barbarians much longer than they have been civilized. They are only precariously civilized, and within us there is the propensity, persistent as the force of gravity, to revert under stress and strain, under neglect or temptation, to our first natures.”


A. Walter Lippmann

B. George W. Bush

C. Bobby Fischer


4. “A man is not finished when he is defeated. He is finished when he quits.”


A. W. C. Fields

B. Rutherford B. Hayes

C. Richard M. Nixon


5. “If I seem to take part in politics, it is only because politics encircles us today like the coil of a snake from which one cannot get out, no matter how much one tries. I wish therefore to wrestle with the snake.”


A. Hillary Clinton

B. Mahatma Gandhi

C. Arnold Schwarzenegger


6. “Three may keep a secret, if two of them are dead.”


A. Francisco  Franco

B. Charles Dickens

C. Benjamin Franklin


7. “The danger of the past was that men became slaves. The danger of the future is that man may become robots.”


A. Erich Fromm

B. Rod Serling

C. Ellen DeGeneres


8. “Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.”


A. Louis Armstrong

B. Winston Churchill

C. Laurence Olivier


9. “No one gossips about other people’s secret virtues.”


A. Bertrand Russell

B. Ed Sullivan

C. Larry King


10. “What terrifies religious extremists like the Taliban are not American tanks or bombs or bullets, it’s a girl with a book.”


A. Karl Marx

B. Malala Yousafzai

C. Chuck Schumer



Answers: 1-A, 2-B , 3-A , 4-C , 5-B , 6-C , 7-A , 8-B , 9-A , 10-B


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



“Worry does not empty tomorrow of its sorrow, it empties today of its strength.” ― Corrie ten Boom

 (Ten Boom, 1892-1983, a Dutch Christian, was imprisoned during WWII for helping hundreds of Jews escape the Nazi Holocaust.)










Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #386


(Published August 17, 2014 in the Monterey Herald.)


1. “Two possibilities exist: either we are alone in the universe or we are not. Both are equally terrifying.”


A. Galileo Galilei

B. Arthur C. Clarke

C. Michael Bloomberg


2. “The propagandist’s purpose is to make one set of people forget that certain other sets of people are human.”


A. Aldous Huxley

B. Abraham Lincoln

C. Brian Williams


3. “You know you don’t have to act with me, Steve. You don’t have to say anything and you don’t have to do anything. Not a thing. Oh, maybe just whistle. You know how to whistle, don’t you, Steve? You just put your lips together and blow.”


A. Elizabeth Taylor

B. Jennifer Lawrence

C. Lauren Bacall


4. “I fear not the man who has practiced 10,000 kicks, but I do fear the man who has practiced one kick 10,000 times.”


A. George Blanda

B. Pelé

C. Bruce Lee


5. “It is no measure of health to be well-adjusted to a profoundly sick society.”


A. Jiddu Krisnamurti

B. Nouri al-Maliki

C. Seth Myers


6. “And forget not that the earth delights to feel your bare feet and the winds long to play with your hair.”


A. Spiro Agnew

B. Kahlil Gibran

C. Will Rogers


7. “More than an end to war, we want an end to the beginnings of all wars.”


A. Franklin D. Roosevelt

B. Napoleon Bonaparte

C. Lucille Ball


8. “There is one fault that I must find with the twentieth century,/ And I’ll put it in a couple of words: Too adventury./ What I’d like would be some nice dull monotony/ If anyone’s gotony.”


A. Edna St. Vincent Millay

B. Ogden Nash

C. Alfred Hitchcock


9. “Three passions, simple but overwhelmingly strong have governed my life: the longing for love, the search for knowledge, and unbearable pity for the suffering of mankind.”


A. Pat Sajak

B. Henry Kissinger

C. Bertrand Russell


10. “You’re only given one little spark of madness. You mustn’t lose it.”


A. Ed Sullivan

B. Robin Williams

C. Bob Hope


Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-C , 5-A , 6-B , 7-A , 8-B , 9-C , 10-B


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar

6-7–QQ = Literate

4-5–Q = Semi-Literate

0-3–No Q = Quote-Dunce




“Everyone complains of his memory, and no one complains of his judgment.” ― François La Rochefoucauld

 (La Rochefoucauld, 1613-1680, was a French writer known for his maxims and memoirs.)








Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?