Tag Archives: George Santayana

What’s Your Quotation Quotient? #442

Published September 20, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


 

1. “The old believe everything, the middle-aged suspect everything, the young know everything.”

 

A. Oscar Wilde

B. Ross Perot

C. James Dean

 

2. “If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put foundations under them.”

 

A. Henry David Thoreau

B. Mick Jagger

C. Davy Crockett

 

3. “Poetry is the opening and closing of the door, leaving those who look through to guess about what was seen during a moment.”

 

A. Carl Sagan

B. Carl Jung

C. Carl Sandburg

 

4. “Football combines the two worst features of American life: violence and committee meetings.”

 

A. Joe Namath

B. George Will

C. James Naismith

 

5. “If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people.”

 

A. Confucius

B. Ted Cruz

C. Ulysses S. Grant

 

6. “Wise people, though all laws were abolished, would lead the same life.”

 

A. Chris Christie

B. Aristophanes

C. Sir Edmund Hillary

 

7. “I feel so much the continual death of everything and everybody, and have so learned to reconcile myself to it, that the final and official end loses most of its impressiveness.”

 

A. George Santayana

B. Bruce Springsteen

C. Gerald Ford

 

8. “You can say any foolish thing to a dog, and the dog will give you a look that says, ‘My God, you’re right! I never would’ve thought of that!'”

 

A. Chiang Kai-shek

B. Dennis Mitchell

C. Dave Barry

 

9. “When the creative urge seizes one – at least, such is my experience – one become creative in all directions at once.”

 

A. Henry Ford

B. Henry Miller

C. Henry Cowell

 

10. “There are no facts, only interpretations.”

 

A. Roger Goodell

B. Friedrich Nietzsche

C. Gene Autry

 

 

 

 

Answers: 1-A, 2-A , 3-C , 4-B , 5-A , 6-B , 7-A , 8-C , 9-B , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

 

BONUS QUOTE:

“Action without study is fatal. Study without action is futile.”

~ Mary Ritter Beard, 1876-1958 was an American historian and women’s rights advocate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #393

*QUOTATION QUOTIENT

(Published October 5, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “As a child my family’s menu consisted of two choices: take it or leave it.”

 

A. Henry David Thoreau

B. John-Boy Walton

C. Buddy Hackett

 

2. “You can discover what your enemy fears most by observing the means he uses to frighten you.”

 

A. Eric Hoffer

B. Mel Brooks

C. Wes Craven

 

3. “Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power.”

 

A. Dick Cheney

B. Julie Andrews

C. Abraham Lincoln

 

4. “I used to think I was poor. Then they told me I was not poor, I was needy. They told me it was self-defeating to think of myself as needy, I was deprived. Then they told me underprivileged was overused, I was disadvantaged. I still do not have a dime, but I have a great vocabulary.”

 

A. George Will

B. Jules Feiffer

C. John D. Rockefeller

 

5. “Nothing is more revealing than movement.”

 

A. Martha Stewart

B. Martha Graham

C. Martha Washington

 

6. “Fanaticism consists of redoubling your efforts when you have forgotten your aim.”

 

A. Annie Oakley

B. Sarah Palin

C. George Santayana

 

7. “There is nothing more thrilling in this world, I think, than having a child that is yours, and yet is mysteriously a stranger.”

 

A. Billy Ray Cyrus

B. Agatha Christie

C. Amelia Earhart

 

8. “An optimist is someone who gets treed by a lion but enjoys the scenery.”

 

A. Walter Winchell

B. Dorothy Gale

C. Rodney Dangerfield

 

9. “Books are the carriers of civilization. Without books, history is silent, literature dumb, science crippled, thought and speculation at a standstill. Without books, the development of civilization would have been impossible.”

 

A. Barbara Tuchman

B. Barbara Boxer

C. Barbra Streisand

 

10. “If we value the pursuit of knowledge, we must be free to follow wherever that search may lead us. The free mind is not a barking dog, to be tethered on a ten-foot chain.”

 

A. Conan O’Brien

B. Cujo

C. Adlai Stevenson

 

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-C , 4-B , 5-B , 6-C , 7-B , 8-A , 9-A , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “O SUNS and skies and clouds of June/ And flowers of June together,/ Ye cannot rival for one hour/ October’s bright blue weather.”  –Helen Hunt Jackson

 (Jackson, 1830-1885, an American author and poet, wrote the novel “Ramona.”)

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #348

*Quotation Quotient

  (Published November 24, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “Far and away the best prize that life has to offer is the chance to work hard at work worth doing.”

A. Theodore Roosevelt

B. Bob Barker

C. Mick Jagger

 

2. “There are three rules for writing a novel. Unfortunately, no one knows what they are.”

 A. Benjamin Disraeli

B. Rob Klevan

C. W. Somerset Maugham

 

3. “Real solemn history, I cannot be interested in…. The quarrels of popes and kings, with wars and pestilences in every page; the men all so good for nothing, and hardly any women at all.”

A. Jane Austen

B. Pope Benedict XVI

C. Oprah Winfrey

 

4. “Some books are so familiar that reading them is like being home again.”

 A. Johannes Gutenberg

B. Mark Zuckerberg

C. Louisa May Alcott

 

5. “I never think of the future – it comes soon enough.”

A. Albert King

B. Fat Albert

C. Albert Einstein

 

6. “The past gives you an identity and the future holds the promise of salvation, of fulfillment in whatever form. Both are illusions.”

 A. H.G. Wells

B. Eckhart Tolle

C. Harry Reid

 

7. “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”

A. George Santayana

B. Bill Murray

C. Abraham Zapruder

   

8. “Mine eyes have seen the glory/ of the coming of the Lord;/  he is trampling out the vintage/ where the grapes of wrath are stored.”

A. Tom Joad

B. Julia Ward Howe

C. The Old Testament

 

9. “There was an Old Man with a beard,/ Who said, “It is just as I feared!—/ Two Owls and a Hen, four Larks and a Wren,/ Have all built their nests in my beard.”

A. Norman Lear

B. Edward Lear

C. King Lear

 

10. “Even though we’re a week and a half away from Thanksgiving, it’s beginning to look a lot like Christmas.”

A. Richard Roeper

B. Bing Crosby

C. Doris Day

 

 Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-C , 5-C , 6-B , 7-A , 8-B , 9-B , 10-A

 Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 BONUS QUOTE:

 “Enjoy the little things, for one day you make look back and realize they were the big things.”  – Robert Brault

 (Brault is an American free-lance writer.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #341

*Quotation Quotient

  (Published October 6, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “What is a weed? A plant whose virtues have not yet been discovered.”

A. Luther Burbank

B. Charles Dickens

C. Ralph Waldo Emerson

2. “The blindness in human beings… is the blindness with which we all are afflicted in regard to the feelings of creatures and people different from ourselves.”

A. William James

B. Jesse James

C. LeBron James

3. “Every thought I have imprisoned in expression I must free by my deeds.”

A. Hannibal Lecter

B. Kahlil Gibran

C. Harmon Killebrew

4. “An argument always leaves each party convinced that the other has a closed mind.”

A. Harry Reid

B. Dr. Ruth Westheimer

C. Laurence J. Peter

5. “History unfolds itself by strange and unpredictable paths. We have little control over the future and none at all over the past.”

A. H. G. Wells

B. Winston Churchill

C. Judy Garland

6. “The two biggest sellers in any bookstore are the cookbooks and the diet books. The cookbooks tell you how to prepare the food and the diet books tell you how not to eat any of it.”

A. Andy Rooney

B. Mickey Rooney

C. Art Rooney

7. “Do not go gentle into that good night,/ Old age should burn and rave at close of day;/ Rage, rage against the dying of the light.”

A. Maya Angelou

B. Dylan Thomas

C. Jerry Garcia

8. “There are a thousand paths that have never been trodden – a thousand healths and hidden isles of life. Even now man and man’s earth are unexhausted and undiscovered.”

A. Friedrich Nietzsche

B. Justin Timberlake

C. Thomas Edison

9. “Do not think of knocking out another person’s brains because he differs in opinion from you. It would be as rational to knock yourself on the head because you differ from yourself ten years ago.”

A. Napoleon  Bonaparte

B. Chiang Kai-shek

C. Horace Mann

10. “There is no cure for birth and death save to enjoy the interval.”

A. George Lucas

B. George Santayana

C. George Zimmerman

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-B , 4-C , 5-B , 6-A , 7-B , 8-A , 9-C , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 

“The soul has a taste for goodness, just as the body has an appetite for pleasure.” – Joseph Joubert

 (Joubert, 1754-1824, was a French philosopher and essayist.)

 

 


Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?