Tag Archives: Thomas Jefferson

What’s Your QQ*? #368

*QUOTATION QUOTIENT

(Published April 13, 2014 in the Monterey Herald.)

1. “Hitch your wagon to a star.”

A. Jiminy Cricket

B. Ward Bond

C. Ralph Waldo Emerson

 

2. “I only like two kinds of men, domestic and imported.”

A. Taylor Swift

B. Judy Garland

C. Mae West

 

3. “You see things; and you say, ‘Why?’ But I dream things that never were; and I say, ‘Why not?’”

A. George Bernard Shaw

B. Jules Verne

C. Davy Crockett

 

4. “If you want to make enemies, try to change something.”

A. Harry Houdini

B. Woodrow Wilson

C. Barack Obama

 

5. “There is many a boy here today who looks on war as all glory, but, boys, it is all hell.”

A. Mahatma Gandhi

B. Geronimo

C. William Tecumseh Sherman

 

6. “Lives of great men all remind us/ We can make our lives sublime,/

And, departing, leave behind us/ Footprints on the sands of time.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. Arthur Treacher

C. William Shakespeare

 

7. “I dream my painting and I paint my dream.”

A. George W. Bush

B. Vincent van Gogh

C. Oliver Cromwell

 

8. “Hell, I never vote for anybody, I always vote against.”

A. Rush Limbaugh

B. Frank Underwood

C. W.C. Fields

 

9. “I have the consolation of having added nothing to my private fortune during my public service, and of retiring with hands clean as they are empty.”

A. Thomas Jefferson

B. Bill Clinton

C. Jascha Heifetz

 

10. “We do not have to visit a madhouse to find disordered minds; our planet is the mental institution of the universe.”

A. Jack Nicholson

B. David Letterman

C. Johann Wolfgang von Goethe

 

 Answers: 1-C, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-C , 9-A , 10-C

 Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master  

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

“I do not wish them [women] to have power over men; but over themselves.― Mary Wollstonecraft

 (Wollstonecraft, 1759-1797, was an English writer and feminist philosopher.)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #366

*Quotation Quotient

(Published March 30, 2014 in the Monterey County Herald.)

 

1. “In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists.”

A. Eric Hoffer

B. Eric Clapton

C. Eric Cantor

 

2. “No man ever yet became great by imitation.”

A. Elvis Presley

B. Jimmy Fallon

C. Samuel Johnson

 

3. “You never realize how short a month is until you pay alimony.”

A. John Barrymore

B. Condoleezza Rice

C. Paul McCartney

 

4. “Were it left to me to decide whether we should have a government without newspapers, or newspapers without a government, I should not hesitate a moment to prefer the latter.”

A. Phil Bowhay

B. Thomas Jefferson

C. Rupert Murdoch

 

5. “Armaments, universal debt and planned obsolescence — those are the three pillars of Western prosperity.”

A. Kim Jong-un

B. Bill Mahr

C. Aldous Huxley

 

6. “Early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy, and wise.”

A. Benjamin Franklin

B. Groucho Marx

C. Jack LaLanne

 

7. “The best way to keep children at home is to make the home atmosphere pleasant, and let the air out of the tires.”

A. Immanuel Kant

B. Dorothy Parker

C. Mario Andretti

 

8. “Everyone has a photographic memory; some just don’t have film.”

A. Marilu Henner

B. Mathew Brady

C. Steven Wright

 

9. “She wears her clothes as if they are thrown on with a pitchfork”

A. Jonathan Swift

B. Chelsea Handler

C. Donatella Versace

 

10. “When you cease to make a contribution, you begin to die.”

A. Jerry Lewis

B. Eleanor Roosevelt

C. Warren G. Harding

 

 

Answers1-A, 2- C, 3-A, 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-C , 9-A , 10-B

 Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)       8-9–QQQ = Scholar                       

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “The friendships which last are those wherein each friend respects the other’s dignity to the point of not really wanting anything from him.”

- Cyril Connolly

 (Connolly, 1903-1974, was an English novelist and literary critic.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #346

*Quotation Quotient

  (Published November 10, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “‘You are old, father William,’ the young man said,/  ‘And your hair has become very white;/ And yet you incessantly stand on your head/  Do you think, at your age, it is right?’”

A. William the Conqueror  

B. Lewis Carroll

C. Father Junipero Serra

2. “Nothing marks the change from the city to the country so much as the absence of grinding noises. The country is never silent. But its sounds are separate, distinct, and as it were, articulate.”

A. Henry Ward Beecher

B. Benjamin Franklin

C. Frank Sinatra

3. “Life is made up of sobs, sniffles, and smiles, with sniffles predominating.”

A. R. Kelly

B. C. Everett Koop

C. O. Henry

4. “Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And if you gaze long enough into an abyss, the abyss will gaze back into you.”

A. Friedrich Nietzsche

B. Mary Shelley

C. Lon Chaney

5. “‘Tis an old maxim in the schools,/ That flattery’s the food of fools;/

Yet now and then your men of wit/ Will condescend to take a bit.”

A. Jonathan Swift

B. Will Rogers

C. Mae West

6. “Whenever a man has cast a longing eye on offices, a rottenness begins in his conduct.” 

A. Ted Cruz

B. Thomas Jefferson

C. Steve Carell

7. “If I were two-faced, would I be wearing this one?”

A. Dr. Jekyll

B. Emmett Kelly

C. Abraham Lincoln

8. “Wealth is not without its advantages and the case to the contrary, although it has often been made, has never proved widely persuasive. ”

A. Emily Dickinson

B. John Kenneth Galbraith

C. Michael Bloomberg

9. “We march up, moody or good-tempered soldiers – we reach the zone where the front begins and become on the instant human animals.” 

A. Erich Maria Remarque

B. Erich Fromm

C. Eric Clapton

10. “A fool learns from his experience. A wise person learns from the experience of others.” 

A. Walter White

B. Vladimir Lenin

C. Otto von Bismarck

Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-A , 5-A , 6-B , 7-C , 8-B , 9-A , 10-C

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“We don’t understand life any better at forty than at twenty, but by then we realize it and admit it.” – Jules Renard

 (Renard, 1864-1910, was a French author.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #331

*Quotation Quotient

  (Published July 28, 2013 in the Monterey County Herald.)

 1. “Tact is the ability to tell someone to go to hell in such a way that they look forward to the trip.”

 A. Winston Churchill

B. Kevin Bacon

C. Joel Osteen

2. “I never expected to see the day when girls would get sunburned in the places they do today.”

A. Benjamin Franklin

B. Thomas Edison

C. Will Rogers

3. “Change comes not from men and women changing their minds, but from the change from one generation to the next.”

A. John Kenneth Galbraith

B. Will McAvoy

C. Rand Paul

4. “The odds against there being a bomb on a plane are a million to one, and against two bombs a million times a million to one. Next time you fly, cut the odds and take a bomb.”

A. Charles Lindbergh

B. Benny Hill

C. Janet Napolitano

5. “Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.”

A. Rodney Dangerfield

B. Laura McKinnon

C. Buddha

6. “If a nation expects to be ignorant and free, in a state of civilization, it expects what never was and never will be.”

A. Thomas Jefferson

B. George Jefferson

C. Jefferson Airplane

7. “Politics will eventually be replaced by imagery. The politician will be only too happy to abdicate in favor of his image, because the image will be much more powerful than he could ever be.”

A. Karl Rove

B. Rudy Giuliani

C. Marshall McLuhan

8. “Today, I consider myself the luckiest man on the face of the earth.”

A. George Zimmerman

B. Lou Gehrig

C. Phil Mickelson

9. “Criticizing a political satirist for being unfair is like criticizing a nose guard for being physical.”

A. Garry Trudeau

B. Jonathan Swift

C. Vince Lombardi

10. “The aim of life is self-development. To realize one’s nature perfectly-that is what each of us is here for.”

A. Oscar Wilde

B. Oscar Grant

C. Oscar de la Renta

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-C , 8-B , 9-A , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “The unreal is more powerful than the real, because nothing is as perfect as you can imagine it. Because its only intangible ideas, concepts, beliefs, fantasies that last. stone crumbles. wood rots. people, well, they die. but things as fragile as a thought, a dream, a legend, they can go on and on.” — Chuck Palahniuk

 (Palahniuk, b. 1962, is an American novelist and author of “The Fight Club.”)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?