Tag Archives: Plato

What’s Your Quotation Quotient?#450

Published November 15, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “A boy is, of all wild beasts, the most difficult to manage.”


A. Drake

B. Plato

C. Cleopatra


2. “Life is like playing the violin in public and learning the instrument as one goes along.”


A. Samuel Butler

B. Jack Benny

C. Antonio Stradivari


3. “Don’t mistake my kindness for weakness. I am kind to everyone, but when someone is unkind to me, weak is not what you are going to remember about me.”


A. Al Gore

B. Al Capone

C. Al Bundy


4. “I am sorry to say there is too much point to the wisecrack that life is extinct on other planets because their scientists were more advanced than ours.”


A. Thomas Edison

B. Galileo Galilei

C. John F. Kennedy


5. “All the measures of the Government are directed to the purpose of making the rich richer and the poor poorer.”


A. Charles Koch

B. William Henry Harrison

C. Warren Buffett


6. “Do not look back. And do not dream about the future, either. It will neither give you back the past, nor satisfy your other daydreams. Your duty, your reward – your destiny – are here and now.”


A. Dag Hammarskjöld

B. Billy Graham

C. H. G. Wells


7. “Should my administration prove to be a very wicked one, or what is more probable, a very foolish one, if you, the people, are but true to yourselves and to the Constitution, there is but little harm I can do, thank God!”


A. Dick Cheney

B. Carly Fiorina

C. Abraham Lincoln


8. “Don’t worry about the world coming to an end today. It’s already tomorrow in Australia.”


A. Charles Schulz

B. Hugh Jackman

C. Christopher Columbus


9. “Why not go out on a limb? That’s where the fruit is.”


A. Dennis Mitchell

B. Will Rogers

C. Sir Isaac Newton

(Editor’s Note: Subsequent fact-checking indicates that Rogers was not the originator of this quote.)


10. “The reaction (to Sept. 11), what to do about the Middle East. Just iron-ass. His (Dick Cheney) seeming knuckling under to the real hard-charging guys who want to fight about everything, use force to get our way in the Middle East.”


A. George H. W. Bush

B. Jeb Bush

C. George W. Bush



Answers: 1-B, 2-A , 3-B , 4-C , 5-B , 6-A , 7-C , 8-A , 9-B , 10-A


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce




“If I am ever stuck on a respirator or a life-support system, I definitely want to be unplugged — but not until I get down to a size eight.”

–Henriette Mantel, b. 1958, is an Emmy Award-winning American writer and director.









Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes

What’s Your Quotation Quotient? #433

Published July 19, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “When you have exhausted all possibilities, remember this – you haven’t.”

A. Thomas A. Edison

B. Jon Bon Jovi

C. Sir Francis Drake

2. “I hate doing laundry. I don’t separate the colors from the whites. I put them together and let them learn from their cultural differences.”

A. Rosalynn Carter

B. Bing Crosby

C. Rita Rudner

3. “Mrs. Dalloway is always giving parties to cover the silence.”

A. Virginia Woolf

B. Michael J. Fox

C. Larry Bird

4. “The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars.”

A. Jack Nicholson

B. Jack Kerouac

C. Jack Nicklaus

5. “If there is anything that we wish to change in the child, we should first examine it and see whether it is not something that could better be changed in ourselves.”

A. Steven Spielberg

B. Carl Jung

C. Ernest Borgnine

6. “Cowardice asks the question–is it expedient? And then expedience comes along and asks the question–is it politic? Vanity asks the question–is it popular? Conscience asks the question–is it right?”

A. Jonas Salk

B. Martin Luther King, Jr.

C. George Costanza

7. “I am free of all prejudices. I hate every one equally.”

A. W.C. Fields

B. W. B. Yeats

C. J. K. Rowling

8. “There are two things a person should never be angry at, what they can help, and what they cannot.”

A. John Denver

B. Thomas Jefferson

C. Plato

9. “I don’t know a lot about politics, but I can recognize a good party man when I see one.”

A. Mae West

B. Oprah Winfrey

C. Kim Kardashian

10. “Either write something worth reading or do something worth writing.”

A. Herman Melville

B. Ben Franklin

C. Ronn Owens


Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-B , 6-B , 7-A , 8-C , 9-A , 10-B

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“Punctuality is something that if you have it, there’s often no one around to share it with you.

–Hylda Baker, 1905-1986, was a British comedienne and actress.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #415

(Published March 8, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle, Interactive version)


1. “Those who are too smart to engage in politics are punished by being governed by those who are dumber.”


A. Plato

B. Sarah Palin

C. Auguste Rodin


2.  “The world itself is but a large prison,out of which some are daily led to execution.”


A. Sir Edmund Hillary

B. Sir Paul McCartney

C. Sir Walter Raleigh


3. “A baby is God’s opinion that life should go on.”


A. Carl Sandburg

B. Britney Spears

C. John Dillinger


4. “Faithless is he that says farewell when the road darkens.”


A. L. Frank Baum

B. J.R.R. Tolkien

C. J.D. Salinger


5. “Nothing stinks like a pile of unpublished writing.”


A. Sylvia Browne

B. Sylvia Plath

C. Sylvia Panetta


6. “Take a music bath once or twice a week for a few seasons, and you will find that it is to the soul what the water bath is to the body.”


A. Ludwig van Beethoven

B. Jack Nicholson

C. Oliver Wendell Holmes


7. “A President’s hardest task is not to do what is right, but to know what is right.”


A. Lyndon B. Johnson

B. Al Gore

C. Millard Fillmore


8. “Lives of great men all remind us/ We can make our lives sublime,/

And, departing, leave behind us/ Footprints on the sands of time.”


A. John Lennon

B. Henry Wadsworth Longfellow

C. John Steinbeck


9. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.”


A. Steven Wright

B. Benjamin Franklin

C. Mr. Magoo


10. “If you want to assert a truth, first make sure it’s not just an opinion that you desperately want to be true.”


A. Neil Patrick Harris

B. Neil Diamond

C. Neil deGrasse Tyson


Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-B , 6-C , 7-A , 8-B , 9-A , 10-C


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



 “We are probably nearing the limit of all we can know about astronomy.” -Simon Newcomb (1888)

 (Newcomb, 1835-1909, was a Canadian-American astronomer and mathematician, and co-founder of  the American Astronomical Society.)









Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #412


(Interactive version published February 15, 2015 at Montereyherald.com.)


1. “I hold the maxim no less applicable to public than to private affairs, that honesty is the best policy.”


A. George Washington

B. Bruce Jenner

C. Brian Williams


2. “There are more things in heaven and earth, Horatio,/ Than are dreamt of in your philosophy.”


A. C. S. Forester

B. Sam Smith

C. William Shakespeare


3. “Ask yourself whether you are happy, and you cease to be so.”


A. John Stuart Mill

B. Pharrell Williams

C. Hugh Hefner


4. “Humans are the only animals that have children on purpose with the exception of guppies, who like to eat theirs.”


A. P. J. O’Rourke

B. Abner Doubleday

C. Doris Day


5. “If a man be endowed with a generous mind, this is the best kind of nobility.”


A. David Letterman

B. Warren Buffett

C. Plato


6. “You know the oxygen masks on airplanes? I don’t think there’s really any oxygen. I think they’re just to muffle the screams.”


A. Rita Rudner

B. “Sully” Sullenberger

C. Mark Twain


7. “The measure of mental health is the disposition to find good everywhere.”


A. Rodney Dangerfield

B. Ralph Waldo Emerson

C. Davis Love III


8. “Three things too much, and three too little are pernicious to man: to speak much, and know little; to spend much, and have little; to presume much, and be worth little.”


A. Martin Luther King, Jr.

B. Joe Namath

C. Miguel de Cervantes


9. “I find the great thing in this world is not so much where we stand, as in what direction we are moving: To reach the port of heaven, we must sail sometimes with the wind and sometimes against it – but we must sail, and not drift, nor lie at anchor.”


A. Oliver Wendell Holmes, Sr.

B. Lemony Snicket

C. Ulysses S. Grant


10. “Whenever I hear anyone arguing for slavery, I feel a strong impulse to see it tried on him personally.”


A. Ava DuVernay

B. Abraham Lincoln

C. Thomas Jefferson



Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-A , 5-C , 6-A , 7-B , 8-C , 9-A , 10-B


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce




“When you realize that no one really knows what they are doing and that everyone is doing the best they can according to their own level of consciousness, life gets a lot easier.” – Bruno Cavaleiro

 (The identity of Cavaleiro is unclear.)








Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?