Tag Archives: Oscar Wilde

What’s Your QQ*? #414

*QUOTATION QUOTIENT

(Interactive version published March 1, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle.)

 

1. “Break the monotony. Do something strange and extravagant!”

 

A. Ralph Nader

B. Ralph Kramden

C. Ralph Waldo Emerson

 

2. “Friendship is born at that moment when one man says to another: ‘What! You too? I thought that no one but myself . . .’”

 

A. C.S. Lewis

B. J.K. Rowling

C. R.J. Reynolds

 

3. “There’s only one way to have a happy marriage and as soon as I learn what it is I’ll get married again.”

 

A. Henry VIII

B. Clint Eastwood

C. Lady Gaga

 

4. “A government which robs Peter to pay Paul can always depend on the support of Paul.”

 

A. Paul Simon

B. George Bernard Shaw

C. Charles Dickens

 

5. “To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”

 

A. Mickey Mantle

B. John Kerry

C. Oscar Wilde

 

6. “War is an instrument entirely inefficient toward redressing wrong;

and multiplies, instead of indemnifying losses.”

 

A. Thomas Jefferson

B. Chris Kyle

C. Genghis Khan

 

7. “Develop interest in life as you see it; in people, things, literature, music – the world is so rich – simply throbbing with rich treasures, beautiful souls and interesting people. Forget yourself.”

 

A. Henry Miller

B. Dennis Miller

C. Stephanie Miller

 

8. “Mass demand has been created almost entirely through

the development of advertising.”

 

A. Calvin Coolidge

B. Don Draper

C. Marco Polo

 

9. “Every man is guilty of all the good he did not do.”

 

A. Charles Manson

B. Voltaire

C. Alexander Hamilton

 

10. “There is a race between mankind and the universe. Mankind is trying to build bigger, better, faster, and more foolproof machines. The universe is trying to build bigger, better, and faster fools. So far the universe is winning.”

 

A. Stephen Hawking

B. Benedict Cumberbatch

C. Albert Einstein

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-B , 4-B , 5-C , 6-A , 7-A , 8-A , 9-B , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “As novices, we think we’re entirely responsible for the way people treat us. I have long since learned that we are responsible only for the way we treat people.”- Rose Wilder Lane

 (Lane, 1886-1968, the daughter of Laura Ingalls Wilder, was a writer and libertarian theorist.)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ* #385

*QUOTATION QUOTIENT

(Published August 10, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “I don’t trust people who don’t love themselves and tell me, ‘I love you.’ … There is an African saying which is: Be careful when a naked person offers you a shirt.”

 

A. Clarence Thomas

B. Shirley MacLaine

C. Maya Angelou

 

2. “We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.”

 

A. Casey Kasem

B. Oscar Wilde

C. Edwin Hubble

 

3. “Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers.”

 

A. Aristotle

B. Bernie Sanders

C. Benito Mussolini

 

4. “Driving that train, high on cocaine/ Casey Jones you’d better watch your speed/ Trouble ahead, trouble behind/ And you know that notion/  just crossed my mind.

 

A. Billy Joel

B. The O’Jays

C. Grateful Dead

 

5. “All progress has resulted from people who took unpopular positions.”

 

A. Galileo Galilei

B. Joan Rivers

C. Adlai E. Stevenson

 

6. “We expect more of ourselves than we have any right to.”

 

A. LeBron James

B. Oliver Wendell Holmes Jr.

C. William McKinley

 

7. “There is a certain relief in change, even though it be from bad to worse; as I have found in traveling in a stage coach, that it is often a comfort to shift one’s position and be bruised in a new place.”

 

A. Howard Stern

B. Washington Irving

C. Billy the Kid

 

8. “Absolute morality is the regulation of conduct in such a way that pain shall not be inflicted.”

 

A. Herbert Spencer

B. Dick Cheney

C. Jeffrey Dahmer

 

9. “The only thing I regret about my past is the length of it. If I had to live my life again I’d make all the same mistakes – only sooner.”

 

A. Rosalynn Carter

B. John Denver

C. Tallulah Bankhead

 

10. “[A] quotation is a handy thing to have about, saving one the trouble of thinking for oneself, always a laborious business.”

 

A. A.A. Milne

B. J. Edgar Hoover

C. Jon Stewart

 

 

Answers: 1-C, 2-B , 3-A , 4-C , 5-C , 6-B , 7-B , 8-A , 9-C , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “Man’s capacity for justice makes democracy possible, but man’s inclination to injustice makes democracy necessary.” ― Reinhold Niebuhr

Niebuhr, 1892-1971, a theolo gian and social activist, authored the Serenity Prayer. )

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #381

*QUOTATION QUOTIENT

(Published July 13, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Health nuts are going to feel stupid someday, lying in hospitals dying of nothing.”

 

A. Redd Foxx

B. Jane Fonda

C. George Will

 

2. “It was a blonde. A blonde to make a bishop kick a hole in a stained-glass window.”

 

A. Pope John Paul II

B. Raymond Chandler

C. A. A. Milne

 

3. “The difference between literature and journalism is that journalism is unreadable and literature is not read.”

 

A. Karl Marx

B. Oscar Wilde

C. Edward R. Murrow

 

4. “The most exhausting thing in life, I have discovered, is being insincere. That is why so much social life is exhausting; one is wearing a mask.”

 

A. Anne Morrow Lindbergh

B. Lindsey Graham

C. Jim Carrey

 

5. “Every now and then go away, have a little relaxation, for when you come back to your work your judgment will be surer. Go some distance away because then the work appears smaller and more of it can be taken in at a glance and a lack of harmony and proportion is more readily seen.”

 

A. Leonardo da Vinci

B. Jessica Simpson

C. Chiang Kai-shek

 

6. “Gardens are not made by singing ‘Oh, how beautiful!’ and sitting in the shade.”

 

A. Confucius

B. Erle Stanley Gardner

C. Rudyard Kipling

 

7. “Don’t go into Mr. McGregor’s garden: your father had an accident there; he was put in a pie by Mrs. McGregor.”

 

A. Harry Potter

B. Beatrix Potter

C. Henry F. Potter

 

8. “The war on privilege will never end. Its next great campaign will be against the privileges of the underprivileged.”        

 

A. H. L. Mencken

B. Warren G. Harding

C. Buddy Ebsen

 

9. “When a man opens a car door for his wife, it’s either a new car or a new wife.”

 

A. Ulysses S. Grant

B. Prince Philip

C. Louis Pasteur

 

10. “Humanity i love you because/ when you’re hard up you pawn your/

   intelligence to buy a drink.”

 

A. Dean Martin

B. Omar Khayyam

C. E.E. Cummings

 

 

Answers: 1-A, 2-B , 3-B , 4-A , 5-A , 6-C , 7-B , 8-A , 9-B , 10-C

 

Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master  

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “Every decision is liberating, even if it leads to disaster. Otherwise, why do so many people walk upright and with open arms into their misfortune?” – Elias Canetti

 (Canetti, 1905-1994, a Bulgarian-born writer, won the Nobel Prize for Literature in 1981.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #373

*QUOTATION QUOTIENT

(Published May 18, 2014 in the Monterey Herald.)

1. “Man is the only animal that blushes. Or needs to.”

A. Mark Zuckerberg

B. Mark McGwire

C. Mark Twain

 

2. “Cowards die many times before their deaths;/ The valiant never taste of death but once.”

A. William Shakespeare

B. Ernest Hemingway

C. King Arthur

 

3. “A good part of any day in Los Angeles is spent driving, alone, through streets devoid of meaning to the driver, which is one reason the place exhilarates some people, and floods others with an amorphous unease.”

A. Jack Nicholson

B. Joan Didion

C. Mahatma Gandhi

 

4. “History is the long and tragic story of the fact that privileged groups seldom give up their privileges voluntarily.”

A. Martin Luther King, Jr.

B. Queen Elizabeth II

C. Harry Truman

 

 5. “In olden days a glimpse of stocking/ Was looked on as something shocking/ But now, Heaven knows,/ Anything goes.”

A. Natalie Cole

B. Nat King Cole

C. Cole Porter

 

6. “There is no folly of the beast of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.”

A. Charles Manson

B. Herman Melville

C. Dr. Doolittle

 

7. “People who don’t know how to keep themselves healthy ought to have the decency to get themselves buried, and not waste time about it.”

A. Henrik Ibsen

B. Richard Simmons

C. William Howard Taft

 

8. “Middle age is when your age starts to show around your middle.”

A. Drew Barrymore

B. Chris Christie

C. Bob Hope

 

9. “Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught.”

A. Oscar Wilde

B. Arne Duncan

C. Thomas Edison

 

10. “It is quite obvious that the human race has made a queer mess of life on this planet. But as a people we probably harbor seeds of goodness that have lain for a long time waiting to sprout when the conditions are right.”

A. J. K. Rowling

B. E. B. White

C. J. D. Salinger

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-B , 4-A , 5-C , 6-B , 7-A , 8-C , 9-A , 10-B

Scoring:              10–QQQQ = Quote-Master  

(number correct)    8-9–QQQ = Scholar                      

                                  6-7–QQ = Literate

                                 4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q=Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “Property may be destroyed and money may lose its purchasing power; but, character, health, knowledge and good judgment will always be in demand under all conditions.” – Roger Babson

 (Babson, 1875-1967, an American business educator, writer and statistician, founded three colleges.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?