Tag Archives: Oliver Wendell Holmes

What’s Your QQ*? #401

*QUOTATION QUOTIENT

(Published November 30, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “A child should always say what’s true,/ And speak when he is spoken to,/ And behave mannerly at table;/ At least as far as he is able.”

 

A. Robert Louis Stevenson

B. W. C. Fields

C. Dr. Seuss

 

2. “Cleaning your house while your kids are still growing is like shoveling the sidewalk before it stops snowing.”

 

A. Angelina Jolie

B. Manuel Noriega

C. Phyllis Diller

 

3. “I hate being placed on committees. They are always having meetings at which half are absent and the rest late.”

 

A. Dilbert

B. Harry Belafonte

C. Oliver Wendell Holmes

 

4. “Character is like a tree and reputation like a shadow. The shadow is what we think of it; the tree is the real thing.”

 

A. Abraham Lincoln

B. Joyce Kilmer

C. Cyrus McCormick

 

5. “There is no pleasure to me without communication; there is not so much as a sprightly thought comes into my mind, that it does not grieve me to have produced alone, and that I have no one to tell it to.”

 

A. Larry King

B. Michel de Montaigne

C. Rosie O’Donnell

 

6. “Words can be deceitful, but pantomime necessarily is simple, clear and direct.”

 

A. Teller

B. Marcel Marceau

C. Erica Jong

 

7. “Population, when unchecked, increases in a geometrical ratio. Subsistence increases only in an arithmetical ratio.”

 

A. Thomas Malthus

B. Isaac Newton

C. Garrison Keillor

 

8. “Because of their age-long training in human relations — for that is what feminine intuition really is — women have a special contribution to make to any group enterprise.”

 

A. Agatha Christie

B. Bill Murray

C. Margaret Mead

 

9. “A man’s maturity–consists in having found again the seriousness one had as a child, at play.”

 

A. James Buchanan

B. Friedrich Nietzsche

C. Macaulay Culkin

 

10. “I am sorry to say that there is too much point to the wisecrack that life is extinct on other planets because their scientists were more advanced than ours.”

 

A. John Oliver

B. John Quincy Adams

C. John F. Kennedy

 

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-C , 4-A , 5-B , 6-B , 7-A , 8-C , 9-B , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 

“Patriotism is often an arbitrary veneration of real estate above principles.” – George Jean Nathan

 (Nathan, 1882-1958, was the leading American drama critic of his time.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #392

*QUOTATION QUOTIENT

(Published September 28, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “No one can make you feel inferior without your consent.”

 

A. Ellen DeGeneres

B. Eleanor Roosevelt

C. Bashar al-Assad

 

2. “Fame is a fickle food/ Upon a shifting plate.”

 

A. John Edwards

B. Ryan Seacrest

C. Emily Dickinson

 

3. “The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.”

 

A. H.L. Mencken

B. Ralph Waldo Emerson

C. Lindsey Graham

 

4. “The greatest accomplishment is not in never falling, but in rising again after you fall. ”

 

A. Richard Nixon

B. Thurston Howell III

C. Vince Lombardi

 

 5. “I hope you live a life you’re proud of. If you find you’re not, I hope you have the strength to start all over again.”

 

A. Anthony Weiner

B. F. Scott Fitzgerald

C. Jillian Michaels

 

6. “When a stupid man is doing something he is ashamed of, he always declares that it is his duty.”

 

A. George Bernard Shaw

B. George Lopez

C. George Zimmerman

 

7. “Music begins to atrophy when it gets too far from the dance…poetry begins to atrophy when it gets too far from music.”

 

A. William Shakespeare

B. John Goodman

C. Ezra Pound

 

8. “Poems are made by fools like me,/ But only God can make a tree.”

 

A. Joyce Kilmer

B. Joyce Brothers

C. James Joyce

 

9. “Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.”

 

A. Mark Twain

B. Angelo Di Girolamo

C. Rand Paul

 

10. “Man’s mind, once stretched by a new idea, never regains its original dimensions.”

 

A. Timothy Leary

B. Oliver Wendell Holmes Sr.

C. Nikita Khrushchev

 

 

Answers: 1-B, 2-C , 3-A , 4-C , 5-B , 6-A , 7-C , 8-A , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

“The college was not founded to give society what it wants.  Quite the contrary.”  — May Sarton

 (Sarton, 1912-1855, was an American poet, novelist and memoirist.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #364

*Quotation Quotient

(Published March 16, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “An author ought to write for the youth of his own generation, the critics of the next, and the schoolmaster of ever afterwards.”

A. F. Lee Bailey

B. F. Scott Fitzgerald

C. F. Murray Abraham

 

2. “We must use time as a tool, not as a couch.”

A. John  F. Kennedy

B. Al Bundy

C. H. G. Wells

 

3. “The longing for certainty… is in every human mind. But certainty is generally illusion.”

A. Eartha Kitt

B. Oliver Wendell Holmes

C. Ring Lardner

 

4. “Let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is fear itself.”

A. Theodore Roosevelt

B. Franklin Roosevelt

C. Eleanor Roosevelt

 

5. “It’s one of the tragic ironies of the theatre that only one man in it can count on steady work – the night watchman.”

A. Bruce Willis

B. Tallulah Bankhead

C. Marie Antoinette

 

6. “Awop-bop-a-loo-mop alop bam boom.”

A. Mick Jagger

B. Pat Boone

C. Little Richard

 

7. “Just as courage imperils life, fear protects it.”

A. Leonardo da Vinci

B. Robin Thicke

C. Stephen King

 

8. “I was brought up to believe that the only thing worth doing was to add to the sum of accurate information in the world.”

A. George M. Cohan

B. Margaret Mead

C. Noah Webster

 

9. “A cult is a religion with no political power.”

A. Pope Francis

B. Laura Ingalls Wilder

C. Tom Wolfe

 

10. “As we begin to comprehend that the earth itself is a kind of manned spaceship hurtling through the infinity of space–it will seem increasingly absurd that we have not better organized the life of the human family.”

A. Hubert H. Humphrey

B. Louis XVI

C. Neil Armstrong

 

Answers: 1-B, 2-A , 3-B , 4-B , 5-B , 6-C , 7-A , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “There are people who not only strive to remain static themselves but strive to keep everything else so … their position is almost laughably hopeless.” – Odell Shepard

 (Shepard, 1884-1967, was an American professor, politician, and Pulitzer Prize-winning author.)

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #359

*Quotation Quotient

  (Published February 9, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “You know the circus performer who spins the plates in the air you know, and he’ll spin six or seven plates in the air? Acting sometimes is kind of that guy spinning all those plates in the air but in your head and in your body.”

A. William Shatner

B. Emmet Kelly

C. Philip Seymour Hoffman

 

2. “We all have our time machines, don’t we. Those that take us back are memories…And those that carry us forward, are dreams.”

A. H.G. Wells

B. Orson Welles

C. Wells Fargo

 

3. “The purpose of life, after all, is to live it, to taste experience to the utmost, to reach out eagerly and without fear for newer and richer experiences.”

A. Marlene Dietrich

B. Mitch McConnell

C. Eleanor Roosevelt

 

4. “If a politician found he had cannibals among his constituents, he would promise them missionaries for dinner.”

A. H.L. Mencken

B. Hannibal Lecter

C. John Adams

 

5. “The important thing about women today is, as they get older, they still keep house. It’s one reason why they don’t die, but men die when they retire. Women just polish the teacups.”

A. Rihanna

B. Margaret Mead

C. Charles Darwin

 

6. “Jeepers Creepers, where’d ya get those peepers?”

A. Johnny Cash

B. Johnny Depp

C. Johnny Mercer

 

7. “What is supposed to happen in a democracy is that each sovereign citizen will always vote in the public interest for the safety and welfare of all. But what does happen is that he votes his own self-interest as he sees it…. which for the majority translates as ‘Bread and Circuses.'”

A. Thomas Paine

B. Robert A. Heinlein

C. P.T. Barnum

 

8. “Many ideas grow better when transplanted into another mind than in the one where they sprung up.”

A. Oliver Wendell Holmes

B. Alexander Graham Bell

C. Neil Patrick Harris

 

9. “I look for what needs to be done. After all, that’s how the universe designs itself.”

A. H. Ross Perot

B. R. Buckminster Fuller

C. J. Edgar Hoover

 

10. “He had grown up in a country run by politicians who sent the pilots to man the bombers to kill the babies to make the world safer for children to grow up in.”

A. Ursula Le Guin

B. John McCain

C. Kim Kardashian

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-C , 4-A , 5-B , 6- C, 7-B , 8-A , 9-B , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 BONUS QUOTE:

 “Only the man who has enough good in him to feel the justice of the penalty can be punished; the others can only be hurt.” ―William Ernest Hocking

 (Hocking, 1873-1966, was an American philosopher and author.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?