Tag Archives: Marshall McLuhan

What’s Your QQ*? #360

*Quotation Quotient

(Published February 16, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “When people shake their heads because we are living in a restless age, ask them how they would like to live in stationary one, and do without change.”

A. Bruno Mars

B. George Bernard Shaw

C. Sir Isaac Newton

 

2. “A lie told often enough becomes the truth.”

A. Vladimir Lenin

B. Vladimir Putin

C. Vladimir Guerrero

 

3. “Economic forecasters exist to make astrologers look good.”

A. Carroll Righter

B. Henry Fonda

C. Robert Reich

4. “Poverty is not a condition that afflicts only the poor, it is a condition that weakens all of us.”

A. Newt Gingrich

B. Bill Monning

C. Jason Alexander

 

5. “Good people are good because they’ve come to wisdom through failure. We get very little wisdom from success, you know.”

A. William Saroyan

B. Frederic Chopin

C. Ricky Ricardo

 

6. “There are two reasons why I am successful in show business and I am standing on both of them.”

A. Betty Crocker

B. Betty Grable

C. Betty White

 

7. “I stopped believing in Santa Claus when I was six. Mother took me to see him in a department store and he asked for my autograph.”

A. Nelson Mandela

B. Abraham Lincoln

C. Shirley Temple

 

8. “The scars left from the child’s defeat in the fight against irrational authority are to be found at the bottom of every neurosis.”

A. Maggie Smith

B. Erich Fromm

C. Chang Kai-shek

 

9. “Marriage is a fine institution, but I’m not ready for an institution.”

A. Norman Vincent Peale

B. Billy Crystal

C. Mae West

 

10. “On Spaceship Earth there are no passengers; everybody is a member of the crew. We have moved into an age in which everybody’s activities affect everybody else.”

A. Marshall McLuhan

B. Sheldon Cooper

C. Theodore Roosevelt

 

Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-B , 5-A , 6-B , 7-C , 8-B , 9-C , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “Less and less are we able to locate our lives meaningfully in the pageant of history. More and more do we find ourselves retreating to the sanctuary of an insulated individualism, sealed off in our private concerns from the larger events which surround us.” – Robert Heilbroner

 (Heilbroner, 1919-2005, was an American economist and a professor of economic history.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #356

*Quotation Quotient

  (Published January 19, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “Dost thou love life? Then do not squander time, for that’s the stuff life is made of.”

A. H. G. Wells

B. Miguel de Cervantes

C. Benjamin Franklin

 

2. “My apple trees will never get across/ And eat the cones under his pines, I tell him./ He only says, ‘Good fences make good neighbors.'”

A. Robert De Niro

B. Robert Mapplethorpe

C. Robert Frost

 

3. “Control over change would seem to consist in moving not with it, but ahead of it.”

A. Marshall McLuhan

B. Edgar Allan Poe

C. Homer Simpson

 

4. “Tar-Baby ain’t sayin’ nuthin’, en Brer Fox he lay low.”

A. Margaret Mitchell

B. Joel Chandler Harris

C. Sesame Street

 

5. “In general, the art of government consists in taking as much money as possible from one party of the citizens to give to the other.”

A. Abraham Lincoln

B. Voltaire

C. Luke Skywalker

 

6. “Too often I find that the volume of paper expands to fill the available briefcases”

A. Chris Brown

B. Molly Brown

C. Jerry Brown

 

7. “Shoot all the blue jays you want, if you can hit ‘em, but remember it’s a sin to kill a mockingbird.”

A. Harper Lee

B. Leonardo DiCaprio

C. Mark Twain

 

8. “When dealing with the insane, the best method is to pretend to be sane.”

A. Herman Munster

B. Herman’s Hermits

C. Hermann Hesse

 

9.They paved paradise/ And put up a parking lot.”

A. Joni Mitchell

B. Chris Christie

C. Joan Baez

 

10. “The security we profess to seek in foreign adventures, we will lose in our decaying cities.”

A. Bill de Blasio

B. Martin Luther King, Jr.

C. James Madison

 

 

Answers: 1-C, 2-C , 3-A , 4-B , 5-B , 6-C , 7-A , 8-C , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 

“I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.” – Evelyn Beatrice Hall

 (Hall, 1868-1956, wrote a biography of Voltaire, in which she wrote those words as an illustration of his beliefs.)

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #331

*Quotation Quotient

  (Published July 28, 2013 in the Monterey County Herald.)

 1. “Tact is the ability to tell someone to go to hell in such a way that they look forward to the trip.”

 A. Winston Churchill

B. Kevin Bacon

C. Joel Osteen

2. “I never expected to see the day when girls would get sunburned in the places they do today.”

A. Benjamin Franklin

B. Thomas Edison

C. Will Rogers

3. “Change comes not from men and women changing their minds, but from the change from one generation to the next.”

A. John Kenneth Galbraith

B. Will McAvoy

C. Rand Paul

4. “The odds against there being a bomb on a plane are a million to one, and against two bombs a million times a million to one. Next time you fly, cut the odds and take a bomb.”

A. Charles Lindbergh

B. Benny Hill

C. Janet Napolitano

5. “Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.”

A. Rodney Dangerfield

B. Laura McKinnon

C. Buddha

6. “If a nation expects to be ignorant and free, in a state of civilization, it expects what never was and never will be.”

A. Thomas Jefferson

B. George Jefferson

C. Jefferson Airplane

7. “Politics will eventually be replaced by imagery. The politician will be only too happy to abdicate in favor of his image, because the image will be much more powerful than he could ever be.”

A. Karl Rove

B. Rudy Giuliani

C. Marshall McLuhan

8. “Today, I consider myself the luckiest man on the face of the earth.”

A. George Zimmerman

B. Lou Gehrig

C. Phil Mickelson

9. “Criticizing a political satirist for being unfair is like criticizing a nose guard for being physical.”

A. Garry Trudeau

B. Jonathan Swift

C. Vince Lombardi

10. “The aim of life is self-development. To realize one’s nature perfectly-that is what each of us is here for.”

A. Oscar Wilde

B. Oscar Grant

C. Oscar de la Renta

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-C , 8-B , 9-A , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “The unreal is more powerful than the real, because nothing is as perfect as you can imagine it. Because its only intangible ideas, concepts, beliefs, fantasies that last. stone crumbles. wood rots. people, well, they die. but things as fragile as a thought, a dream, a legend, they can go on and on.” — Chuck Palahniuk

 (Palahniuk, b. 1962, is an American novelist and author of “The Fight Club.”)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ? #303

Published January 13, 2013 in the Monterey County Herald

Who said?

“Golf seems to be an arduous way to go for a walk. I prefer to take my dogs out.”   (Quote #10)

BONUS QUOTE OF THE DAY:

“Love of my country does not demand that I shall hate and slay those noble and faithful souls who also love theirs.”

Romain Rolland

 (Rolland, 1866-1944, was a French novelist, dramatist and essayist, and recipient of the Nobel Prize for Literature in 1915.)

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotations, quotes