Tag Archives: John Kenneth Galbraith

What’s Your QQ*? #346

*Quotation Quotient

  (Published November 10, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “‘You are old, father William,’ the young man said,/  ‘And your hair has become very white;/ And yet you incessantly stand on your head/  Do you think, at your age, it is right?'”

A. William the Conqueror  

B. Lewis Carroll

C. Father Junipero Serra

2. “Nothing marks the change from the city to the country so much as the absence of grinding noises. The country is never silent. But its sounds are separate, distinct, and as it were, articulate.”

A. Henry Ward Beecher

B. Benjamin Franklin

C. Frank Sinatra

3. “Life is made up of sobs, sniffles, and smiles, with sniffles predominating.”

A. R. Kelly

B. C. Everett Koop

C. O. Henry

4. “Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And if you gaze long enough into an abyss, the abyss will gaze back into you.”

A. Friedrich Nietzsche

B. Mary Shelley

C. Lon Chaney

5. “‘Tis an old maxim in the schools,/ That flattery’s the food of fools;/

Yet now and then your men of wit/ Will condescend to take a bit.”

A. Jonathan Swift

B. Will Rogers

C. Mae West

6. “Whenever a man has cast a longing eye on offices, a rottenness begins in his conduct.” 

A. Ted Cruz

B. Thomas Jefferson

C. Steve Carell

7. “If I were two-faced, would I be wearing this one?”

A. Dr. Jekyll

B. Emmett Kelly

C. Abraham Lincoln

8. “Wealth is not without its advantages and the case to the contrary, although it has often been made, has never proved widely persuasive. ”

A. Emily Dickinson

B. John Kenneth Galbraith

C. Michael Bloomberg

9. “We march up, moody or good-tempered soldiers – we reach the zone where the front begins and become on the instant human animals.” 

A. Erich Maria Remarque

B. Erich Fromm

C. Eric Clapton

10. “A fool learns from his experience. A wise person learns from the experience of others.” 

A. Walter White

B. Vladimir Lenin

C. Otto von Bismarck

Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-A , 5-A , 6-B , 7-C , 8-B , 9-A , 10-C

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“We don’t understand life any better at forty than at twenty, but by then we realize it and admit it.” – Jules Renard

 (Renard, 1864-1910, was a French author.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #333

*Quotation Quotient

  (Published August 11, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “No great mind has ever existed without a touch of madness.”

A. Alan Kalter

B. Aristotle

C. Mary Todd Lincoln

2. “I have never killed a man, but I have read many obituaries with great pleasure.”

A. Ted Bundy

B. Julie Andrews

C. Clarence Darrow

3. “Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired signifies, in the final sense, a theft from those who hunger and are not fed, those who are cold and are not clothed. This world in arms is not spending money alone. It is spending the sweat of its laborers, the genius of its scientists, the hopes of its children.”

A. Franklin Roosevelt

B. Dwight Eisenhower

C. Mother Teresa

4. “Ring the bells that still can ring/ Forget your perfect offering/

There is a crack in everything/ That’s how the light gets in.”

A. Leonard Cohen

B. Thomas Edison

C. Michael Jackson

5. “Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.”

A. Martin Luther King, Jr.

B. Martin Van Buren

C. Martin Heidegger

6. “The modern conservative is engaged in one of man’s oldest exercises in moral philosophy; that is, the search for a superior moral justification for selfishness.”

A. Bill O’Reilly

B. Stevie Wonder

C. John Kenneth Galbraith

7. “Liberals claim to want to give a hearing to other views, but then are shocked and offended to discover that there are other views.”

A. Robert F. Kennedy

B. William F. Buckley, Jr.

C. B. F. Skinner

8. “The idea that you can merchandise candidates for high office like breakfast cereal – that you can gather votes like box tops – is, I think, the ultimate indignity to the democratic process.”

A. Adlai Stevenson

B. Grover Cleveland

C. Karl Rove

9. “I’m selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.”

A. Joe Biden

B. Mary Tyler Moore

C. Marilyn Monroe

10. “You only live once, but if you do it right, once is enough.”

A. Mae West

B. Alan Greenspan

C. Henry David Thoreau

 

Answers: 1-B, 2-C , 3-B , 4-A , 5-A , 6-C , 7-B , 8-A , 9-C , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“It is better to remain silent at the risk of being thought a fool, than to talk and remove all doubt of it.”  – Maurice Switzer

(Switzer’s quote is from his 1906 book, “Mrs. Goose, Her Book.”)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #331

*Quotation Quotient

  (Published July 28, 2013 in the Monterey County Herald.)

 1. “Tact is the ability to tell someone to go to hell in such a way that they look forward to the trip.”

 A. Winston Churchill

B. Kevin Bacon

C. Joel Osteen

2. “I never expected to see the day when girls would get sunburned in the places they do today.”

A. Benjamin Franklin

B. Thomas Edison

C. Will Rogers

3. “Change comes not from men and women changing their minds, but from the change from one generation to the next.”

A. John Kenneth Galbraith

B. Will McAvoy

C. Rand Paul

4. “The odds against there being a bomb on a plane are a million to one, and against two bombs a million times a million to one. Next time you fly, cut the odds and take a bomb.”

A. Charles Lindbergh

B. Benny Hill

C. Janet Napolitano

5. “Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.”

A. Rodney Dangerfield

B. Laura McKinnon

C. Buddha

6. “If a nation expects to be ignorant and free, in a state of civilization, it expects what never was and never will be.”

A. Thomas Jefferson

B. George Jefferson

C. Jefferson Airplane

7. “Politics will eventually be replaced by imagery. The politician will be only too happy to abdicate in favor of his image, because the image will be much more powerful than he could ever be.”

A. Karl Rove

B. Rudy Giuliani

C. Marshall McLuhan

8. “Today, I consider myself the luckiest man on the face of the earth.”

A. George Zimmerman

B. Lou Gehrig

C. Phil Mickelson

9. “Criticizing a political satirist for being unfair is like criticizing a nose guard for being physical.”

A. Garry Trudeau

B. Jonathan Swift

C. Vince Lombardi

10. “The aim of life is self-development. To realize one’s nature perfectly-that is what each of us is here for.”

A. Oscar Wilde

B. Oscar Grant

C. Oscar de la Renta

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-C , 8-B , 9-A , 10-A

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

 “The unreal is more powerful than the real, because nothing is as perfect as you can imagine it. Because its only intangible ideas, concepts, beliefs, fantasies that last. stone crumbles. wood rots. people, well, they die. but things as fragile as a thought, a dream, a legend, they can go on and on.” — Chuck Palahniuk

 (Palahniuk, b. 1962, is an American novelist and author of “The Fight Club.”)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ? #295

Published November 18, 2012 in the Monterey County Herald

Who said?

“On Thanksgiving Day we acknowledge our dependence.”   

BONUS QUOTE OF THE DAY:

“If the only prayer you said in your whole life was, ‘thank you,’ that would suffice.”  ~Meister Eckhart

 (Eckhart, c. 1260-c. 1327, was a German theologian, philosopher and mystic.)

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotations, quotes