Tag Archives: Jane Austen

What’s Your Quotation Quotient? #449

Published November 8, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “We judge ourselves by what we feel capable of doing, while others judge us by what we have already done.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. Howard Hughes

C. Antonio Banderas

2. “There is a terrific disadvantage in not having the abrasive quality of the press applied to you daily…even though we never like it, and even though we wish they didn’t write it, and even though we disapprove, there isn’t any doubt that we could not do the job at all in a free society without a very, very active press.”

A. Reince Priebus

B. John F. Kennedy

C. Josiah “Jed” Bartlet

3. “Human nature is so well disposed towards those who are in interesting situations, that a young person, who either marries or dies, is sure of being kindly spoken of.”

A. Jane Austen

B. Jane Fonda

C. Jane Lynch

4. “I’ve often said there’s nothing better for the inside of a man than the outside of a horse.”

A. Bill Shoemaker

B. Bill Gates

C. Ronald Reagan

5. “It’s a terrible thing, I think, in life to wait until you’re ready. I have this feeling now that actually no one is ever ready to do anything. There is almost no such thing as ready. There is only now. And you may as well do it now. Generally speaking, now is as good a time as any.”

A. William Shakespeare

B. Hugh Laurie

C. Yogi Berra

6. “Indecision may or may not be my problem.”

A. Jimmy Buffett

B. George W. Bush

C. Vladimir Putin

7. “The release of atom power has changed everything except our way of thinking.. the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker.”

A. Harry S. Truman

B. Leonardo da Vinci

C. Albert Einstein

8. “Trying to be happy by accumulating possessions is like trying to satisfy hunger by taping sandwiches all over your body.”

A. Pablo Picasso

B. George Carlin

C. Pope Francis

9. “Happy trails to you, until we meet again./ Happy trails to you, keep smilin’ until then.”

A. Will Rogers and Wiley Post

B. Mr. Rogers and Mr. McFeely

C. Roy Rogers and Dale Evans

10. “I have nothing new to teach the world. Truth and Non-violence are as old as the hills. All I have done is to try experiments in both on as vast a scale as I could.”

A. Mahatma Gandhi

B. Adolf Hitler

C. Jimmy Carter


Answers: 1-A, 2-B , 3-A , 4-C , 5-B , 6-A , 7-C , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“We should look in society not for consensus, but for in eliminable and acceptable conflicts, and for rationally controlled hostilities, as the normal condition of mankind…Harmony and inner consensus come with death.”

–Stuart Hampshire, 1914-2004, was an Oxford University philosopher.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes

What’s Your QQ*? #421

(Published April 18, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle, Interactive version)


1. “A man said to the universe:/  ‘Sir, I exist!’/ ‘However,’ replied the universe,/  ‘The fact has not created in me/  A sense of obligation.’”


A. Stephen Colbert

B. Stephen King

C. Stephen Crane


2. “Merely having an open mind is nothing. The object of opening the mind, as of opening the mouth, is to shut it again on something solid.”


A. Wilford Brimley

B. G.K. Chesterton

C. Leonard Bernstein


3. “The more things a man is ashamed of, the more respectable he is.”


A. George Bernard Shaw

B. Humphrey Bogart

C. O. J. Simpson


4. “It is well for people who think to change their minds occasionally in order to keep them clean. For those who do not think, it is best to at least rearrange their prejudices once in a while.”


A. Luther Burbank

B. Janet Reno

C. John Denver


5. “In the Spring a livelier iris changes on the burnish’d dove;/ In the Spring a young man’s fancy lightly turns to thoughts of love.”


A. Alfred Hitchcock

B. Alfred, Lord Tennyson

C. Alfred E. Neuman


6. “The only sure thing about luck is that it will change. ”


A. Millard Fillmore

B. Dennis Rodman

C. Bret Harte


7. “Politics offers yesterday’s answers to today’s problems.”


A. Marshall McLuhan

B. John Boehner

C. Paul McCartney


8. “Why not seize the pleasure at once? How often is happiness destroyed by preparation, foolish preparation.”


A. Jesse Ventura

B. Jane Austen

C. Lisa Kudrow


9. “It’s not that I’m afraid to die. I just don’t want to be there when it happens.”


A. Phil Donahue

B. Woody Allen

C. Vladimir Putin


10. “We are at an epochal, transitional moment in the history of life on Earth. There is no other time as risky, but no other time as promising for the future of life on our planet.”


A. Carl Sagan

B. James T. Kirk

C. Leonardo da Vinci



Answers: 1-C, 2-B , 3-A , 4-A , 5-B , 6-C , 7-A , 8-B , 9-B , 10-A


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



 “Keep doing some kind of work, that the devil may always find you employed.” 

~St. Jerome, 347-420, was the foremost biblical scholar of the ancient Catholic Church.








Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #348

*Quotation Quotient

  (Published November 24, 2013 in the Monterey County Herald.)

1. “Far and away the best prize that life has to offer is the chance to work hard at work worth doing.”

A. Theodore Roosevelt

B. Bob Barker

C. Mick Jagger


2. “There are three rules for writing a novel. Unfortunately, no one knows what they are.”

 A. Benjamin Disraeli

B. Rob Klevan

C. W. Somerset Maugham


3. “Real solemn history, I cannot be interested in…. The quarrels of popes and kings, with wars and pestilences in every page; the men all so good for nothing, and hardly any women at all.”

A. Jane Austen

B. Pope Benedict XVI

C. Oprah Winfrey


4. “Some books are so familiar that reading them is like being home again.”

 A. Johannes Gutenberg

B. Mark Zuckerberg

C. Louisa May Alcott


5. “I never think of the future – it comes soon enough.”

A. Albert King

B. Fat Albert

C. Albert Einstein


6. “The past gives you an identity and the future holds the promise of salvation, of fulfillment in whatever form. Both are illusions.”

 A. H.G. Wells

B. Eckhart Tolle

C. Harry Reid


7. “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”

A. George Santayana

B. Bill Murray

C. Abraham Zapruder


8. “Mine eyes have seen the glory/ of the coming of the Lord;/  he is trampling out the vintage/ where the grapes of wrath are stored.”

A. Tom Joad

B. Julia Ward Howe

C. The Old Testament


9. “There was an Old Man with a beard,/ Who said, “It is just as I feared!—/ Two Owls and a Hen, four Larks and a Wren,/ Have all built their nests in my beard.”

A. Norman Lear

B. Edward Lear

C. King Lear


10. “Even though we’re a week and a half away from Thanksgiving, it’s beginning to look a lot like Christmas.”

A. Richard Roeper

B. Bing Crosby

C. Doris Day


 Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-C , 5-C , 6-B , 7-A , 8-B , 9-B , 10-A

 Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


 “Enjoy the little things, for one day you make look back and realize they were the big things.”  – Robert Brault

 (Brault is an American free-lance writer.)



Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ? #265

Published April 15, 2012 in the Monterey County Herald.


“I will never go bungee jumping. A rubber breaking was the reason I was born, it sure as hell isn’t going to be the reason that I die.” – Aaron Karo

 (Karo is a stand-up comic who posts his unique observations at ruminations.com.)

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotations