Tag Archives: J.R.R. Tolkien

What’s Your QQ*? #394

*QUOTATION QUOTIENT

(Published October 12, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Everything is changing; people are taking their comedians seriously and the politicians as a joke.”

 

A. Will Rogers

B. Al Franken

C. Rick Perry

 

2. “It kills you to see them grow up. But I guess it would kill you quicker if they didn’t.”

 

A. Barbara Kingsolver

B. Bing Crosby

C. Genghis Khan

 

3. “It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might has well not have lived at all, in which case you have failed by default.”

 

A. John McEnroe

B. J.K. Rowling

C. Woodrow Wilson

 

4. “If life is a bowl of cherries what am I doing in the pits?”

 

A. Fyodor Dostoevsky

B. A. J. Foyt

C. Erma Bombeck

 

5. “Do you know what the greatest test is? Do you still get excited about what you do when you get up in the morning?”

 

A. David Bowie

B. David Halberstam

C. David Copperfield

 

6. “It is an open question whether any behavior based on fear of eternal punishment can be regarded as ethical or should be regarded as merely cowardly.”

 

A. Jimmy Swaggart

B. Mona Lisa

C. Margaret Mead

 

7. “The young do not know enough to be prudent, and therefore they attempt the impossible — and achieve it, generation after generation.”

 

A. Pearl S. Buck

B. Lady Gaga

C. John Wayne

 

8. “The good thing about writing fiction is that you can get back at people. I’ve gotten back at lawyers, prosecutors, judges, law professors, and politicians. I just line ’em up and shoot ’em.”

 

A. John Grisham

B. Bugsy Siegel

C. Jack London

 

9. “If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.”

 

A. King Midas

B. Ron Paul

C. J.R.R. Tolkien

 

10. “Who is wise? He that learns from everyone. Who is powerful? He that governs his passions. Who is rich? He that is content. Who is that? Nobody.”

 

A. John Kerry

B. Benjamin Franklin

C. Nobody

 

Answers: 1-A, 2-A , 3-B , 4-C , 5-B , 6-C , 7-A , 8-A , 9-C , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

“Our whole life is an attempt to discover when our spontaneity is whimsical, sentimental irresponsibility and when it is a valid expression of our deepest desires and values.” – Helen Merrell Lynd

 (Lynd, 1896-1982, was an American sociologist and educator.)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #384

*QUOTATION QUOTIENT

(Published August 3, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “Many a true word is spoken in jest.”

 

A. Johnny Carson

B. Geoffrey Chaucer

C. Che Guevara

 

2. “These are the times that try men’s souls: The summer soldier and the sunshine patriot will, in this crisis, shrink from the service of his country; but he that stands by it now, deserves the love and thanks of man and woman.”

 

A. Abraham Lincoln

B. John Hancock

C. Thomas Paine

 

3. “There are no facts, only interpretations.”

 

A. Friedrich Nietzsche

B. Buster Posey

C. Bill O’Reilly

 

4. “When meditating over a disease, I never think of finding a remedy for it, but, instead a means of preventing it.”

 

A. Bill Gates

B. Louis Pasteur

C. Doogie Howser

 

5. “All that we see or seem/ Is but a dream within a dream.”

 

A. Edgar Allan Poe

B. Sigmund Freud

C. Carrie Underwood

 

6. “You may say I’m a dreamer/ But I’m not the only one.”

 

A. Ringo Starr

B. Bruno Mars

C. John Lennon

 

7. “I have sacrificed everything in my life that I consider precious to advance the political career of my husband.”

 

A. Hillary Clinton

B. Pat Nixon

C. Sarah Palin

 

8. “The price of apathy towards public affairs is to be ruled by evil men.”

 

A. Milton Berle

B. Plato

C. John Boehner

 

9. “One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them.”

 

A. J.R.R. Tolkien

B. J.D. Salinger

C. J.K. Rowling

 

10. “If God were alive today, He’d be an atheist.”

 

A. Billy Graham

B. Franklin D. Roosevelt

C. Kurt Vonnegut

 

 

Answers: 1-B, 2-C , 3-A , 4-B , 5-A , 6-C , 7-B , 8-B , 9-A , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar

6-7–QQ = Literate

4-5–Q = Semi-Literate

0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 

“Pretend that every single person you meet has a sign around his or her neck that says ‘Make Me Feel Important.’ Not only will you succeed in sales, you will succeed in life.” – Mary Kay Ash

 (Ash, 1918-2001, founded Mary Kay Cosmetics.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #355

*Quotation Quotient

  (Published January 12, 2014 in the Monterey County Herald.)

1. “Excess on occasion is exhilarating. It prevents moderation from acquiring the deadening effect of a habit.”

A. W. Somerset Maugham

B. Queen Elizabeth II

C. Alexander Hamilton

 

2. “A leader who doesn’t hesitate before he sends his nation into battle is not fit to be a leader.”

A. Rufus T. Firefly

B. George W. Bush

C. Golda Meir

 

3. “How inimitably graceful children are in general before they learn to dance!”

A. Samuel Taylor Coleridge

B. Ellen DeGeneres

C. Chou En-lai

 

4. “The best thing about animals is they don’t talk much”

A. Dr. Dolittle

B. Thornton Wilder

C. Mufasa

 

5. “One Ring to rule them all, One Ring to find them,/ One Ring to bring them all and in the darkness bind them/ In the Land of Mordor where the Shadows lie.”

A. L. Frank Baum

B. Lewis Carroll

C. J.R.R. Tolkien

 

6. “Familiarity breeds contempt.”

A. Aesop

B. Spartacus

C. Adele

 

7. “Familiarity breeds contempt – and children.”

A. Albert Einstein

B. Mark Twain

C. Forrest Gump

 

8. “I have found that failure is a far better teacher than success.”

A. Bernard Baruch

B. Lester Maddox

C. Matt Lauer

 

9. “Mad Dogs & Englishmen/ Go out in the midday sun.”

A. Noel Coward

B. Winston Churchill

C. Camilla Parker Bowles

 

10. “Be yourself; everyone else is already taken.”

A. Oscar the Grouch

B. Oscar Wilde

C. Oscar Robertson

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-A , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“The generous heart should scorn a pleasure which gives others pain.” – James Thomson

 (Thomson, 1700-1748, was a Scottish poet and playwright.)

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ? #293

Published November 4, 2012 in the Monterey County Herald

Who said?

“We always want the best man to win an election. Unfortunately, he never runs.”

 

BONUS QUOTE OF THE DAY:

“Politicians and diapers should be changed frequently and all for the same reason.”  ~José Maria de Eça de Queiros

 (Eça de Queirós, 1845-1900, was considered the greatest Portuguese novelist of the 19th Century.)

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotations, quotes