Tag Archives: Henry Wadsworth Longfellow

What’s Your Quotation Quotient? #449

Published November 8, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “We judge ourselves by what we feel capable of doing, while others judge us by what we have already done.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. Howard Hughes

C. Antonio Banderas

2. “There is a terrific disadvantage in not having the abrasive quality of the press applied to you daily…even though we never like it, and even though we wish they didn’t write it, and even though we disapprove, there isn’t any doubt that we could not do the job at all in a free society without a very, very active press.”

A. Reince Priebus

B. John F. Kennedy

C. Josiah “Jed” Bartlet

3. “Human nature is so well disposed towards those who are in interesting situations, that a young person, who either marries or dies, is sure of being kindly spoken of.”

A. Jane Austen

B. Jane Fonda

C. Jane Lynch

4. “I’ve often said there’s nothing better for the inside of a man than the outside of a horse.”

A. Bill Shoemaker

B. Bill Gates

C. Ronald Reagan

5. “It’s a terrible thing, I think, in life to wait until you’re ready. I have this feeling now that actually no one is ever ready to do anything. There is almost no such thing as ready. There is only now. And you may as well do it now. Generally speaking, now is as good a time as any.”

A. William Shakespeare

B. Hugh Laurie

C. Yogi Berra

6. “Indecision may or may not be my problem.”

A. Jimmy Buffett

B. George W. Bush

C. Vladimir Putin

7. “The release of atom power has changed everything except our way of thinking.. the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker.”

A. Harry S. Truman

B. Leonardo da Vinci

C. Albert Einstein

8. “Trying to be happy by accumulating possessions is like trying to satisfy hunger by taping sandwiches all over your body.”

A. Pablo Picasso

B. George Carlin

C. Pope Francis

9. “Happy trails to you, until we meet again./ Happy trails to you, keep smilin’ until then.”

A. Will Rogers and Wiley Post

B. Mr. Rogers and Mr. McFeely

C. Roy Rogers and Dale Evans

10. “I have nothing new to teach the world. Truth and Non-violence are as old as the hills. All I have done is to try experiments in both on as vast a scale as I could.”

A. Mahatma Gandhi

B. Adolf Hitler

C. Jimmy Carter


Answers: 1-A, 2-B , 3-A , 4-C , 5-B , 6-A , 7-C , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“We should look in society not for consensus, but for in eliminable and acceptable conflicts, and for rationally controlled hostilities, as the normal condition of mankind…Harmony and inner consensus come with death.”

–Stuart Hampshire, 1914-2004, was an Oxford University philosopher.

Leave a comment

Filed under quotations, quotation quiz, quotes, quotation quotient, quote quiz, quotation game

What’s Your Quotation Quotient? #446

Published October 18, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “We live in a moment of history where change is so speeded up that we begin to see the present only when it is already disappearing.”

A. H. G. Wells

B. Leonardo da Vinci

C. R. D. Laing

2. “It is horrifying that we have to fight our own Government to save our environment.”

A. John Quincy Adams

B. Ansel Adams

C. Scott Adams

3. “[In] the traditional method, the child must say something that he has merely learned. There is all the difference in the world between having something to say and having to say something.”

A. John Dewey

B. Liberace

C. Warren G. Harding

4. “I wonder if other dogs think poodles are members of a weird religious cult. ”

A. John Travolta

B. Garfield

C. Rita Rudner

5. “Good night, good night! Parting is such sweet sorrow,/ That I shall say good night till it be morrow.”

A. Romeo

B. Lady Macbeth

C. Hamlet

6. “I am fully convinced that the soul is indestructible, and that its activity will continue through eternity. It is like the sun, which, to our eyes, seems to set in night; but it has in reality only gone to diffuse its light elsewhere.”

A. Charles DeGaulle

B. Whitey Ford

C. Johann Wolfgang von Goethe

7. “If you bungle raising your children, I don’t think whatever else you do matters very much.”

A. René Descartes

B. Jacqueline Kennedy Onassis

C. Ralph Nader

8. “Unless man can make new and original adaptations to his environment as rapidly as his science can change the environment, our culture will perish.”

A. Carl Rogers

B. Fred Rogers

C. Roy Rogers

9. “Sit in reverie and watch the changing color of the waves

that break upon the idle seashore of the mind.”

A. Dr. Ben Carson

B. Henry Wadsworth Longfellow

C. Augusto Pinochet

10. “Why do airlines put an oxygen mask directly over your seat?  You

don’t need it there.  You know where they should put it?  Inside the

tiny little bathroom.  That’s where you need the oxygen.”

A. “Sully” Sullenberger

B. Orville Wright

C. Jay Leno


Answers: 1-C, 2-B , 3-A , 4-C , 5-A , 6-C , 7-B , 8-A , 9-B , 10-C

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



“No thing is beautiful. But all things await the sensitive and imaginative mind that may be aroused to pleasurable emotion at sight of them. This is beauty.”

–Robert Henri, 1865-1929, was an American painter and influential art teacher.

Leave a comment

Filed under quotations, quotation quiz, quotes, quotation quotient, quote quiz

What’s Your Quotient Quotient? #428

Published June 5-7, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)

1. “Your soul is oftentimes a battlefield, upon your reason and your

judgment wage war against your passion and your appetite.”

A. Pat Benatar

B. Douglas MacArthur

C. Kahlil Gibran

2. “I think we dream so we don’t have to be apart so long. If we’re in each other’s dreams, we can play together all night.”

A. Calvin and Hobbes

B. Peanuts

C. Romeo and Juliet

3. “Liberty means responsibility. That is why most men dread it.”

A. George Bernard Shaw

B. Spiro Agnew

C. Patrick Henry

4. “Ah, my poor countrymen! Yankees and Dollars have such inextricable association that the words ought to rhyme.”

A. Ralph Nader

B. Ralph Waldo Emerson

C. Ralph Kramden

5. “Concern for the man himself and his fate must always form the chief interest of all technical endeavors….Never forget this in the midst of your diagrams and equations.”

A. Stephen Hawking

B. Britney Spears

C. Albert Einstein

6. “There was a little girl,/  Who had a little curl,/  Right in the middle of her forehead./  When she was good,/  She was very good indeed,/  But when she was bad she was horrid.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. John Oliver

C. Daddy Warbucks

7. “I never found a companion that was so companionable as solitude.”

A. Sir Isaac Newton

B. Henry David Thoreau

C. Donald Trump

8. “Fire is the Sun unwinding from the tree’s log… When the log fire pop-sparks, it is letting go a very sunny day long ago, and doing so in a hurry.”

A. R. Buckminster Fuller

B. Galileo

C. Morley Safer

9. “Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.”

A. Walt Disney

B. Anais Nin

C. Harry S. Truman

10. “The first symptom of true love in a man is timidity, in a young woman, boldness.”

A. Victor Hugo

B. Serena Williams

C. Mahatma Gandhi

Answers: 1-C, 2-A , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-A , 9-B , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“We rarely think people have good sense unless they agree with us.”

–François de La Rochefoucauld, 1613-1680, was a French author of maxims and memoirs.

Leave a comment

Filed under quotations, quotation quiz, quotes, quotation quotient, quote quiz, quotes quiz, quotation game

What’s Your Quotation Quotient? #422

Published April 24, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)

1. “When you have exhausted all possibilities, remember this – you haven’t.”


A. Thomas A. Edison

B. Thomas Jefferson

C. Thomas Friedman


2. “Caution is the eldest child of wisdom”


A. Groucho Marx

B. Clarence Thomas

C. Victor Hugo


3. “You can fool too many people too much of the time.”


A. James Thurber

B. Abraham Lincoln

C. Brian Williams


4. “In every walk with Nature one receives far more than he seeks.”


A. John Travolta

B. John Muir

C. John Adams


5. “It has done me good to be somewhat parched by the heat and drenched by the rain of life.”


A. William Shakespeare

B. Al Roker

C. Henry Wadsworth Longfellow


6. “I expect to pass through life but once. If therefore, there be any kindness I can show, or any good thing I can do to any fellow being, let me do it now, and not defer or neglect it, as I shall not pass this way again.”


A. Chris Christie

B. William Penn

C. Ella Fitzgerald


7. “If you would convince a man that he does wrong, do right. But do not care to convince him. Men will believe what they see. Let them see.”


A. Henry David Thoreau

B. Stevie Wonder

C. Aaron Copland


8. “And freedom, oh freedom, well, that’s just some people talkin’/  

Your prison is walking through this world all alone.”


A. The Yardbirds

B. The Byrds

C. The Eagles


9. “In three words I can sum up everything I’ve learned about life: it goes on.”


A. Elton John

B. Robert Frost

C. Alexander Haig


10.  “The first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization.”


A. Don Rickles

B. Sigmund Freud

C. John Steinbeck




Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-B , 7-A , 8-C , 9-B , 10-B


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



 “If you haven’t seen your wife smile at a traffic cop, you haven’t seen her smile her prettiest.”

 ―Kin Hubbard, 1868-1930, was an American cartoonist, humorist and journalist.








Leave a comment

Filed under quotations, quotation quiz, quotes, quotation quotient, quote quiz, quotes quiz, quotation game