Tag Archives: Henry David Thoreau

What’s Your Quotient Quotient? #428

Published June 5-7, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “Your soul is oftentimes a battlefield, upon your reason and your

judgment wage war against your passion and your appetite.”

A. Pat Benatar

B. Douglas MacArthur

C. Kahlil Gibran

2. “I think we dream so we don’t have to be apart so long. If we’re in each other’s dreams, we can play together all night.”

A. Calvin and Hobbes

B. Peanuts

C. Romeo and Juliet

3. “Liberty means responsibility. That is why most men dread it.”

A. George Bernard Shaw

B. Spiro Agnew

C. Patrick Henry

4. “Ah, my poor countrymen! Yankees and Dollars have such inextricable association that the words ought to rhyme.”

A. Ralph Nader

B. Ralph Waldo Emerson

C. Ralph Kramden

5. “Concern for the man himself and his fate must always form the chief interest of all technical endeavors….Never forget this in the midst of your diagrams and equations.”

A. Stephen Hawking

B. Britney Spears

C. Albert Einstein

6. “There was a little girl,/  Who had a little curl,/  Right in the middle of her forehead./  When she was good,/  She was very good indeed,/  But when she was bad she was horrid.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. John Oliver

C. Daddy Warbucks

7. “I never found a companion that was so companionable as solitude.”

A. Sir Isaac Newton

B. Henry David Thoreau

C. Donald Trump

8. “Fire is the Sun unwinding from the tree’s log… When the log fire pop-sparks, it is letting go a very sunny day long ago, and doing so in a hurry.”

A. R. Buckminster Fuller

B. Galileo

C. Morley Safer

9. “Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.”

A. Walt Disney

B. Anais Nin

C. Harry S. Truman

10. “The first symptom of true love in a man is timidity, in a young woman, boldness.”

A. Victor Hugo

B. Serena Williams

C. Mahatma Gandhi

Answers: 1-C, 2-A , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-A , 9-B , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

BONUS QUOTE:

“We rarely think people have good sense unless they agree with us.”

–François de La Rochefoucauld, 1613-1680, was a French author of maxims and memoirs.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your Quotation Quotient? #422

Published April 24, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)


1. “When you have exhausted all possibilities, remember this – you haven’t.”

 

A. Thomas A. Edison

B. Thomas Jefferson

C. Thomas Friedman

 

2. “Caution is the eldest child of wisdom”

 

A. Groucho Marx

B. Clarence Thomas

C. Victor Hugo

 

3. “You can fool too many people too much of the time.”

 

A. James Thurber

B. Abraham Lincoln

C. Brian Williams

 

4. “In every walk with Nature one receives far more than he seeks.”

 

A. John Travolta

B. John Muir

C. John Adams

 

5. “It has done me good to be somewhat parched by the heat and drenched by the rain of life.”

 

A. William Shakespeare

B. Al Roker

C. Henry Wadsworth Longfellow

 

6. “I expect to pass through life but once. If therefore, there be any kindness I can show, or any good thing I can do to any fellow being, let me do it now, and not defer or neglect it, as I shall not pass this way again.”

 

A. Chris Christie

B. William Penn

C. Ella Fitzgerald

 

7. “If you would convince a man that he does wrong, do right. But do not care to convince him. Men will believe what they see. Let them see.”

 

A. Henry David Thoreau

B. Stevie Wonder

C. Aaron Copland

 

8. “And freedom, oh freedom, well, that’s just some people talkin’/  

Your prison is walking through this world all alone.”

 

A. The Yardbirds

B. The Byrds

C. The Eagles

 

9. “In three words I can sum up everything I’ve learned about life: it goes on.”

 

A. Elton John

B. Robert Frost

C. Alexander Haig

 

10.  “The first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization.”

 

A. Don Rickles

B. Sigmund Freud

C. John Steinbeck

 

 

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-B , 7-A , 8-C , 9-B , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “If you haven’t seen your wife smile at a traffic cop, you haven’t seen her smile her prettiest.”

 ―Kin Hubbard, 1868-1930, was an American cartoonist, humorist and journalist.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #405

*QUOTATION QUOTIENT

(Published December 28, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “A year has passed–another has commenced. These solemn divisions of time influence our feelings as they recur. Yet there is nothing in it; for every day in the year closes a twelvemonth as well as the 31st December.”

 

A. Walter White

B. Walter Mitty

C. Sir Walter Scott

 

2. “I once had a sparrow alight upon my shoulder for a moment, while I was hoeing in a village garden, and I felt that I was more distinguished by that circumstance than I should have been by any epaulet I could have worn.”

 

A. Henry David Thoreau

B. Liberace

C. Mark Twain

 

3. “The United States has been called the melting pot of the world. But it seems to me that the colored man either missed getting into the pot or he got melted down.”

 

A. Strom Thurmond

B. Thurgood Marshall

C. Henry Kissinger

 

4. “Imagination is more important than knowledge.  For knowledge is limited, whereas imagination embraces the entire world, stimulating progress, giving birth to evolution.”

 

A. Howard Hughes

B. Marilyn Monroe

C. Albert Einstein

 

5. “We do not receive wisdom, we must discover it for ourselves, after a journey through the wilderness which no one else can make for us, which no one can spare us.”

 

A. Marcel Proust

B. Taylor Swift

C. Bill Clinton

 

6. “England and America are two countries separated by the same language.”

 

A. William Shakespeare

B. George Bernard Shaw

C. Prince William

 

7. “Little soft clouds played happily in a blue sky, skipping from time to time in front of the sun as if they had come to put it out, and then sliding away suddenly so that the next might have his turn.”

 

A. A. A. Milne

B. B. B. King

C. C. C. Rider

 

8. “Though nothing can bring back the hour/ Of splendour in the grass, of glory in the flower.”

 

A. William Wordsworth

B. Natalie Wood

C. Stephen Foster

 

9. “Our problems are manmade–therefore, they can be solved by man. And man can be as big as he wants. No problem of human destiny is beyond human beings.”

 

A. Beatrix Potter

B. John F. Kennedy

C. Maria Callas

 

10. “Now there are more overweight people in America than average-weight people. So overweight people are now average, which means you’ve already met your New Year’s resolution.”

 

A. Engelbert Humperdinck

B. Chris Christie

C. Jay Leno

 

 

Answers: 1-C, 2-A , 3-B , 4-C , 5-A , 6- B, 7-A , 8-A , 9-B , 10-C

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

 “We will open the book. Its pages are blank. We are going to put words on them ourselves. The book is called Opportunity and its first chapter is New Year’s Day.” ― Edith Lovejoy Pierce

 (Pierce, 1904-1983, was an English-born poet and pacifist.)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ*? #404

*QUOTATION QUOTIENT

(Published December 21, 2014 in the Monterey Herald.)

 

1. “My idea of Christmas, whether old-fashioned or modern, is very simple: loving others. Come to think of it, why do we have to wait for Christmas to do that?”

 

A. Bob Hope

B. Newt Gingrich

C. Yasser Arafat

 

2. “Our desires always increase with our possessions. The knowledge that something remains yet unenjoyed impairs our enjoyment of the good before us.”

 

A. Samuel Goldwyn

B. Samuel L. Jackson

C. Samuel Johnson

 

3. “Senescence begins/  And middle-age ends/  The day your descendants/  Outnumber your friends.”

 

A. Pablo Picasso

B. Ogden Nash

C. Rock Hudson

 

4. “I should not talk so much about myself if there were anybody else whom I knew as well.”

 

A. Henry David Thoreau

B. Joseph Stalin

C. Plato

 

5. “If man does find the solution for world peace it will be the most revolutionary reversal of his record we have ever known.”

 

A. George C. Marshall

B. J.D. Salinger

C. Jimmy Kimmel

 

6. “It’s a hell of a thing; killin’ a man. You take away everything he ever had and ever would have.”

 

A. Andy Griffith

B. Clint Eastwood

C. Rick Perry

 

7. “I love Paris in the spring time/ I love Paris in the fall/ I love Paris in the summer when it sizzles/ I love Paris in the winter when it drizzles.”

 

A. Maurice Chevalier

B. Dwight Eisenhower

C. Cole Porter

 

8. “I might repeat to myself, slowly and soothingly, a list of quotations beautiful from minds profound; if I can remember any of the damn things.”

 

A. Dorothy Parker

B. John Bartlett

C. William Wordsworth

 

9. “So long as little children are allowed to suffer, there is no true love in this world.”

 

A. Isadora Duncan

B. W. C. Fields

C. Randy Newman

 

10. “How many observe Christ’s birthday! How few, his precepts! O! ’tis easier to keep holidays than commandments.”

 

A. Buddha

B. Benjamin Franklin

C. Pat Boone

 

 

Answers: 1-A, 2-C , 3-B , 4-A , 5-A , 6-B , 7-C , 8-A , 9-A , 10-B

 

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce

 

BONUS QUOTE:

“Christmas Eve was a night of song that wrapped itself about you like a shawl. But it warmed more than your body. It warmed your heart…filled it, too, with melody that would last forever.”― Bess Streeter Aldrich

 (Aldrich, 1881-1954, was one of Nebraska’s most widely read and enjoyed authors.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?