Tag Archives: Alexis de Tocqueville

What’s Your Quotation Quotient? #426

Published May 22-24, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)

1. “Normality is a paved road: It’s comfortable to walk, but no flowers grow on it.”


A. Vincent van Gogh

B. Alger Hiss

C. Whoopi Goldberg


2. “Give a man health and a course to steer, and he’ll never stop to trouble about whether he’s happy or not.”


A. Jed Clampett

B. George Bernard Shaw

C. Napoleon Bonaparte


3. “The pure and simple truth is rarely pure and never simple.”


A. Fidel Castro

B. Lorne Michaels

C. Oscar Wilde


4. “There are many men of principle in both parties in America, but there is no party of principle.”


A. George Stephanopoulos

B. John Boehner

C. Alexis de Tocqueville


5. “The four cornerstones of character on which the structure of this nation was built are: Initiative, Imagination, Individuality and Independence.”

A. Eddie Murphy

B. Eddie Rickenbacker

C. Eddie Haskell


6. “Fable is more historical than fact, because fact tells us about one man and fable tells us about a million men. “


A. G. K. Chesterton

B. J. K. Rowling

C. Leo Tolstoy


7. “The essence of knowledge is, having it, to apply it; not having it, to confess your ignorance.”


A. Kenny Rogers

B. Christopher Columbus

C. Confucius


8. “You know, you get that tattoo of barbed wire when you’re 18, but by the time you’re 80, it’s a picket fence.”


A. Madonna

B. Robin Williams

C. Tom Sawyer


9. “Beauty is how you feel inside, and it reflects in your eyes. It is not something physical.”


A. Sophia Loren

B. Lawrence Welk

C. Lucille Ball


10. “A jury consists of twelve persons chosen to decide who has the better lawyer.”


A. Perry Mason

B. Robert Frost

C. O. J. Simpson

Answers: 1-A, 2-B , 3-C , 4-C , 5-B , 6-A , 7-C , 8-B , 9-A , 10-B


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                

                               6-7–QQ = Literate

                                4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



 “Women dress alike all over the world: they dress to be annoying to other women.”

 –Elsa Schiaparelli, 1890-1973, was an Italian-French designer.

1 Comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your QQ*? #402


(Published December 7, 2014 in the Monterey Herald.)


1. “We all live with the objective of being happy; our lives are all different and yet the same.”


A. Henry Cabot Lodge

B. Anne Frank

C. Gwyneth Paltrow


2. “One of the most striking differences between a cat and a lie is that a cat has only nine lives.”


A. Mark Twain

B. Andrew Lloyd Webber

C. Garfield


3. “Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply.”


A. Jimmy Hoffa

B. Whoopi Goldberg

C. Stephen R. Covey


4. “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.”


A. Sam Malone

B. James Cagney

C. Humphrey Bogart


5. “Freedom is not a luxury that we can indulge in when at last we have security and prosperity and enlightenment; it is, rather, antecedent to all of these, for without it we can have neither security nor prosperity nor enlightenment.”


A. Henry Steele Commager

B. Dana Carvey

C. Will Rogers


6. “One good husband is worth two good wives, for the scarcer things are, the more they are valued.”


A. Elizabeth Taylor

B. Eleanor Roosevelt

C. Benjamin Franklin


7. “I’m not overweight. I’m just nine inches too short.”


A. Wilt Chamberlain

B. Shelley Winters

C. Orson Welles


8. “I know of no country in which there is so little independence of mind and real freedom of discussion as in America.”


A. Ludwig van Beethoven

B. Chuck Todd

C. Alexis de Tocqueville


9. “Language, — human language, — after all is but little better than the croak and cackle of fowls, and other utterances of brute nature, — sometimes not so adequate.”


A. Nathaniel Hawthorne

B. Mikhail Baryshnikov

C. William Shakespeare


10. “Life consists of what man is thinking about all day.”


A. Ralph Malph

B. Ralph Waldo Emerson

C. Ralph Nader



 Answers: 1-B, 2-A , 3-C , 4-C , 5-A , 6-C , 7-B , 8-C , 9-A , 10-B

 Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce



 “The Wine of Life keeps oozing drop by drop, The Leaves of Life keep falling one by one.”  – Edward Fitzgerald

 (Fitzgerald, 1809-1883, was an English poet best known for his translation of “The Rubaiyat of Omar Khayyam.”)










Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz, What's Your QQ?

What’s Your QQ? #265

Published April 15, 2012 in the Monterey County Herald.


“I will never go bungee jumping. A rubber breaking was the reason I was born, it sure as hell isn’t going to be the reason that I die.” – Aaron Karo

 (Karo is a stand-up comic who posts his unique observations at ruminations.com.)

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotations