Tag Archives: Albert Einstein

What’s Your Quotation Quotient? #449

Published November 8, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “We judge ourselves by what we feel capable of doing, while others judge us by what we have already done.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. Howard Hughes

C. Antonio Banderas

2. “There is a terrific disadvantage in not having the abrasive quality of the press applied to you daily…even though we never like it, and even though we wish they didn’t write it, and even though we disapprove, there isn’t any doubt that we could not do the job at all in a free society without a very, very active press.”

A. Reince Priebus

B. John F. Kennedy

C. Josiah “Jed” Bartlet

3. “Human nature is so well disposed towards those who are in interesting situations, that a young person, who either marries or dies, is sure of being kindly spoken of.”

A. Jane Austen

B. Jane Fonda

C. Jane Lynch

4. “I’ve often said there’s nothing better for the inside of a man than the outside of a horse.”

A. Bill Shoemaker

B. Bill Gates

C. Ronald Reagan

5. “It’s a terrible thing, I think, in life to wait until you’re ready. I have this feeling now that actually no one is ever ready to do anything. There is almost no such thing as ready. There is only now. And you may as well do it now. Generally speaking, now is as good a time as any.”

A. William Shakespeare

B. Hugh Laurie

C. Yogi Berra

6. “Indecision may or may not be my problem.”

A. Jimmy Buffett

B. George W. Bush

C. Vladimir Putin

7. “The release of atom power has changed everything except our way of thinking.. the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker.”

A. Harry S. Truman

B. Leonardo da Vinci

C. Albert Einstein

8. “Trying to be happy by accumulating possessions is like trying to satisfy hunger by taping sandwiches all over your body.”

A. Pablo Picasso

B. George Carlin

C. Pope Francis

9. “Happy trails to you, until we meet again./ Happy trails to you, keep smilin’ until then.”

A. Will Rogers and Wiley Post

B. Mr. Rogers and Mr. McFeely

C. Roy Rogers and Dale Evans

10. “I have nothing new to teach the world. Truth and Non-violence are as old as the hills. All I have done is to try experiments in both on as vast a scale as I could.”

A. Mahatma Gandhi

B. Adolf Hitler

C. Jimmy Carter


Answers: 1-A, 2-B , 3-A , 4-C , 5-B , 6-A , 7-C , 8-B , 9-C , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“We should look in society not for consensus, but for in eliminable and acceptable conflicts, and for rationally controlled hostilities, as the normal condition of mankind…Harmony and inner consensus come with death.”

–Stuart Hampshire, 1914-2004, was an Oxford University philosopher.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes

What’s Your Quotation Quotient? #448

Published November 2, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Click HERE to play the Interactive version)


1. “The body of a young woman is God’s greatest achievement…Of course, He could have built it to last longer but you can’t have everything.”


A. Malcolm X

B. Neil Simon

C. Sir Isaac Newton


2. “There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.”


A. Albert Einstein

B. Michael Jordan

C. John Kenneth Galbraith


3. “A man is not old until regrets take the place of dreams.”


A. Leon Trotsky

B. John Barrymore

C. Justin Bieber


4. “Never put off till tomorrow what may be done day after tomorrow just as well.”


A. Mark Zuckerberg

B. Mark Trail

C. Mark Twain


5. “The mark of your ignorance is the depth of your belief in injustice and tragedy. What the caterpillar calls the end of the world, the master calls a butterfly.”


A. Richard Bach

B. Marco Rubio

C. Lewis Carroll


6. “Quotation is the highest compliment you can pay to an author.”


A. Samuel Adams

B. Samuel L. Jackson

C. Samuel Johnson


7. “I would venture to guess that Anon, who wrote so many poems without signing them, was often a woman.”


A. Alanis Morissette

B. Virginia Woolf

C. Martin O’Malley


8. “Anyone who thinks sitting in church can make you a Christian must also think that sitting in a garage can make you a car.”


A. Thomas Jefferson

B. Pope Francis

C. Garrison Keillor


9. “Campaign behavior for wives: Always be on time. Do as little talking as humanly possible. Lean back in the parade car so everybody can see the president.”


A. Eleanor Roosevelt

B. Martha Washington

C. Michelle Obama


10. “We wouldn’t worry so much about what people thought of us if we knew how seldom they did.”


A. Wolf Blitzer

B. Cyrano de Bergerac

C. Ann Landers



Answers: 1-B, 2-A , 3-B , 4-C , 5-A , 6-C , 7-B , 8-C , 9-A , 10-C


Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce




“I object to being told that I am saving daylight when my reason tells me that I am doing nothing of the kind… At the back of the Daylight Saving scheme, I detect the bony, blue-fingered hand of Puritanism, eager to push people into bed earlier, and get them up earlier, to make them healthy, wealthy, and wise in spite of themselves.”

― Robertson Davies, 1913-1995, was a Canadian writer, journalist, and professor.








Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz

What’s Your Quotation Quotient? #435

Published August 2, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)

1. “Great minds have purpose, others have wishes. Little minds are tamed and subdued by misfortunes; but great minds rise above them.”

A. George Custer

B. Kareem Abdul-Jabbar

C. Washington Irving

2. “Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.”

A. Sheldon Cooper

B. Albert Einstein

C. Charlie Brown

3. “Cherish forever what makes you unique, ‘cuz you’re really a yawn if it goes.”

A. Kim Jong-un

B. The Association

C. Bette Midler

4. “The most terrible poverty is loneliness and the feeling of being unloved.”

A. Mother Teresa

B. Mamma Cass

C. Grandma Moses

5. “When we are sick, we want an uncommon doctor; when we have a construction job to do, we want an uncommon engineer, and when we are at war, we want an uncommon general. It is only when we get into politics that we are satisfied with the common man.”

A. Herbert Hoover

B. Rick Perry

C. Napoleon Bonaparte

6. “You give but little when you give of your possessions. It is when you give of yourself that you truly give.”

A. Kenny G

B. Kahlil Gibran

C. James Naismith

7. “No pessimist ever discovered the secrets of the stars, or sailed to an uncharted island, or opened a new heaven to the human spirit.”

A. Helen Mirren

B. Helen of Troy

C. Helen Keller

8. “How many cares one loses when one decides not to be something but to be someone.”

A. Coco Chanel

B. Alexander Haig

C. Boutros Butrous-Ghali

9. “It has been said, ‘time heals all wounds.’ I do not agree. The wounds remain. In time, the mind, protecting its sanity, covers them with scar tissue and the pain lessens. But it is never gone.”

A. John Oliver

B. Rose Kennedy

C. Pablo Picasso

10. “You cannot dream yourself into a character: you must hammer and forge yourself into one.”

A. Leon Trotsky

B. Lawrence Welk

C. Henry David Thoreau

Answers: 1-C, 2-B , 3- C, 4-A , 5-A , 6-B , 7-C , 8-A , 9-B , 10-C

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master   

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“If one only wished to be happy, this could be easily accomplished; but we wish to be happier than other people, and this is always difficult, for we believe others to be happier than they are.”

— Montesquieu, 1689-1755, was a French lawyer and political philosopher during the Age of Enlightenment.

Leave a comment

Filed under quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz

What’s Your Quotient Quotient? #428

Published June 5-7, 2015 at Montereyherald.com/lifestyle (Interactive version)

1. “Your soul is oftentimes a battlefield, upon your reason and your

judgment wage war against your passion and your appetite.”

A. Pat Benatar

B. Douglas MacArthur

C. Kahlil Gibran

2. “I think we dream so we don’t have to be apart so long. If we’re in each other’s dreams, we can play together all night.”

A. Calvin and Hobbes

B. Peanuts

C. Romeo and Juliet

3. “Liberty means responsibility. That is why most men dread it.”

A. George Bernard Shaw

B. Spiro Agnew

C. Patrick Henry

4. “Ah, my poor countrymen! Yankees and Dollars have such inextricable association that the words ought to rhyme.”

A. Ralph Nader

B. Ralph Waldo Emerson

C. Ralph Kramden

5. “Concern for the man himself and his fate must always form the chief interest of all technical endeavors….Never forget this in the midst of your diagrams and equations.”

A. Stephen Hawking

B. Britney Spears

C. Albert Einstein

6. “There was a little girl,/  Who had a little curl,/  Right in the middle of her forehead./  When she was good,/  She was very good indeed,/  But when she was bad she was horrid.”

A. Henry Wadsworth Longfellow

B. John Oliver

C. Daddy Warbucks

7. “I never found a companion that was so companionable as solitude.”

A. Sir Isaac Newton

B. Henry David Thoreau

C. Donald Trump

8. “Fire is the Sun unwinding from the tree’s log… When the log fire pop-sparks, it is letting go a very sunny day long ago, and doing so in a hurry.”

A. R. Buckminster Fuller

B. Galileo

C. Morley Safer

9. “Throw your dreams into space like a kite, and you do not know what it will bring back, a new life, a new friend, a new love, a new country.”

A. Walt Disney

B. Anais Nin

C. Harry S. Truman

10. “The first symptom of true love in a man is timidity, in a young woman, boldness.”

A. Victor Hugo

B. Serena Williams

C. Mahatma Gandhi

Answers: 1-C, 2-A , 3-A , 4-B , 5-C , 6-A , 7-B , 8-A , 9-B , 10-A

Scoring:               10–QQQQ = Quote-Master    

(number correct)        8-9–QQQ = Scholar                       

                                   6-7–QQ = Literate

                                  4-5–Q = Semi-Literate

                                 0-3–No Q = Quote-Dunce


“We rarely think people have good sense unless they agree with us.”

–François de La Rochefoucauld, 1613-1680, was a French author of maxims and memoirs.

Leave a comment

Filed under quotation game, quotation quiz, quotation quotient, quotations, quote quiz, quotes, quotes quiz